Temperaturen på soverommet ditt kan påvirke vekten og stressnivået ditt

16/05/2025 23:00

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Temperaturen på soverommet kan ha større betydning enn vi aner. Dette er den ideelle temperaturen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Hvis du pleier å skru opp varmen på soverommet, kan det være lurt å revurdere vanene dine. For hvis du sover i et for varmt rom, kan det gå ut over både forbrenningen og psyken.

Varme forstyrrer kroppen
Hvis du elsker å sove varmt og godt, er du ikke alene – men kroppen din kan ha det annerledes. Forskning viser nemlig at for høy temperatur på soverommet kan forstyrre kroppens naturlige funksjoner. Det handler ikke bare om dårlig søvn, men også om vekt, stress og forbrenning.

Forsker Susanna Søberg, ekspert på energimetabolisme og grunnlegger av Soeberg Institute, har brukt ti år på å studere hvordan kroppen reagerer på kulde og varme. Hun mener at mange av oss sover i for varme rom – og at det kan gå utover helsa.

"Det handler ofte mer om vane enn behov, sier hun. Vaner kan heldigvis endres, og i dette tilfellet kan det faktisk være lurt å gjøre det", sier hun til magasinet Woman.

Den ideelle temperaturen
Midt i all forskningen peker én ting seg ut: temperaturen på soverommet har direkte effekt på kroppens brune fettvev. Dette spesielle fettet fungerer som et slags naturlig varmeanlegg, og når kroppen utsettes for litt kulde, settes det i gang en prosess som forbrenner både sukker og det usunne hvite fettet i kroppen.

Og hvilken temperatur aktiverer denne prosessen mest effektivt?

Ifølge Søberg er 19 grader det ideelle for å oppnå effekt.

"Det trenger ikke være iskaldt for å gjøre en forskjell", understreker hun.

Denne milde, men kjølige temperaturen gjør at kroppen må "jobbe" litt for å holde seg varm – og det er bra. Forbrenningen øker, immunforsvaret styrkes, og risikoen for livsstilssykdommer reduseres.

Kaldt rom – lavere stress
Det stopper ikke ved forbrenningen. Å sove kjølig kan også gjøre deg bedre rustet mot stress i hverdagen.

Kroppen tolker kulde som en form for mikrostress, og ved å utsette oss for slike kontrollerte utfordringer, blir vi flinkere til å håndtere større belastninger senere.

"Når smerteterskelen aktiveres og utvides, tåler vi mer", forklarer Søberg.

Et vinterbad er én måte å trene denne responsen på – men du trenger ikke hoppe i havet.

Bare det å sove kjøligere eller ta en kort tur ut barbeint på kaldt gress kan gi effekt.

Læs også:

Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Den siste nye hårtrenden er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må tenke deg nøye om før du følger den, advarer en hudlege.
Geniale triks: Slik får du klærne helt hvite igjen Har du problemer med å få de hvite klærne dine til å beholde den helt hvite fargen? Da kan disse tipsene definitivt hjelpe deg.