Når påsken kommer, benytter mange anledningen til å rydde i hagen, gjøre småprosjekter hjemme, eller handle inn nye møbler og grillutstyr. Da er det fort gjort å hekte på en tilhenger og sette kursen mot gjenvinningsstasjonen, byggevaren eller hytta. Men det mange ikke er klar over, er at bruken av tilhenger krever grundig kjennskap til regelverket – og det er lett å trå feil.
Vanlige feil er å trekke for tung tilhenger i forhold til det bilen er godkjent for, ha for mye last i hengeren, eller overskride den totale vekten man har lov til å kjøre med ut fra førerkortet. Regelverket kan være komplisert, og mange tror at førerkortet alene gir dem frie tøyler – men slik er det ikke.
Elbiler spesielt sårbare
Elbiler har for eksempel ofte lavere tillatt hengervekt enn bensin- og dieselbiler, noe som kan overraske mange. Selv om du har et førerkort som gir deg rett til å trekke tunge hengere, hjelper det lite hvis bilen bare er godkjent for en lavere vekt. Det er kombinasjonen av bilens godkjenning og førerkortklassen som avgjør hva som er lov.
For å være på den sikre siden, bør man sjekke vognkortet både til bilen og tilhengeren. I bilens vognkort står det hvor tung tilhenger bilen kan trekke, og hvor mye hele vogntoget (bil og henger sammenlagt) kan veie. Tilhengerens vognkort viser hvor mye last den kan bære. Mange gjør feil ved å laste hengeren for tungt, uten å ta hensyn til disse grensene.
Dersom du er i tvil, finnes det heldigvis en enkel løsning.
Statens vegvesen har utviklet en digital tilhengerkalkulator der du kan legge inn opplysningene fra vognkortene og førerkortet ditt, og få svar på hva du faktisk har lov til å trekke. Dette kan spare deg for både bøter og farlige situasjoner – og ikke minst gjøre påskeutfarten tryggere for alle.
Før du legger ut på veien med tilhenger, er det derfor smart å gjøre en rask sjekk. Litt forarbeid kan være avgjørende for både sikkerhet og lovlighet.
Se kalkulatoren her.