Triste nyheter for alle iskremelskere: 5 grunner til at du aldri bør spise softis

02/04/2024 21:17

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Sommer for mange er lik iskrem.

De fleste av oss forbinder sommer med iskrem – med all rett. Det er ingenting som en appetittvekkende is i sommervarmen.

Noen er til saftis, mens andre er mer for en myk og kremet is. Dessverre har det vist seg at sistnevnte faktisk ikke er noe smart valgt. Faktisk bør du ikke spise det helt - i hvert fall hvis du vil unngå å bli syk.

Nedenfor er det listet opp 5 grunner til at du aldri bør velge en softis når du trenger til å tilfredsstille din iskrem sult.

1.Softis maskiner kan ha farlige bakterier

Siden softis kommer fra en maskin, er den sårbar for forurensning hvis maskinene ikke rengjøres riktig. Ifølge Janilyn Hutchings, en sertifisert professor i mattrygghet fra State Food Safety, bør "softismaskiner rengjøres og desinfiseres hver 10-24 timer."

Hvis restaurantledere eller iskremleverandører ikke er flittige ved regelmessig rengjøring, kan maskinene raskt utvikle mugg eller, enda verre, bli et avlsmiljø for alle slags usynlige bakterier.

2...Og disse maskinene er vanskelige å holde rene

Rengjøring av maskinene er ikke en enkel prosess. Ifølge professoren inneholder disse maskinene ofte deler som kan fjernes og rengjøres, mens andre deler må rengjøres på selve maskinen. Opplæring av ansatte til å demontere og rengjøre maskiner på riktig måte kan være utfordrende, og selv om ansatte vet hvordan de skal gjøre det riktig, sier Janilyn Hutchings at denne oppgaven "ofte glemmes" i rengjøringsrutinene til medarbeiderne.

Det er med andre ord ganske sannsynlig at maskinen softisen din kommer fra ikke vil bli rengjort godt nok.

3.Selve softis blandingen kan også lett bli bakteriefylt

Mange softis er laget med en upasteurisert base som må lagres ved kjøletemperatur - like under frysepunktet. Men ifølge Vermont State landbruksretningslinjer, sikrer dette temperaturområdet at ismassen, som allerede inneholder naturlige bakterier og har et høyt potensial til å vokse raskere på grunn av det høye fuktighetsnivået, forblir trygt for konsum.

Men det er en utrolig spesifikk og utrolig vanskelig grense. Det er stor sjanse for at iskremen din har blitt utsatt for all slags bakterievekst før den lander i vaffelen din. Det skriver delish.com.

4.Og alle disse bakteriene kan gjøre deg alvorlig syk

I løpet av de siste tiårene har det vært mange tilfeller av matforgiftning forårsaket av softis. Tilbake i 2005 ble over 120 mennesker i Ohio syke da en ismaskin ble forurenset med stafylokokker.

I et nyere tilfelle fra 2016 ble to innlagte pasienter i Seattle enda sykere etter å ha kost seg med milkshake fra sykehuskantina. I sistnevnte tilfelle var milkshakene deres forurenset med listeria, som sannsynligvis er den farligste fordi den kan være dødelig.

Listeria er den tredje ledende årsaken til matrelaterte dødsfall i USA. Det kan være dødelig for alle, men professoren sier det er spesielt bekymringsfullt for gravide fordi det kan ha alvorlige effekter på babyen, inkludert for tidlig fødsel eller dødfødsel.

5.Det finnes andre måter å få softis på

På dette tidspunktet kan du bli fristet til å trykke på panikkknappen. Vennligst ikke gjør det. Ja, softis fra en softismaskin er kanskje ikke det sikreste alternativet, men det finnes andre måter å tilfredsstille ditt softisbehov på. Prøv dette enkle trikset for å lage din egen softis med bare noen få ingredienser.

Du kan også ta en hvilken som helst "vanlig iskrem", la den smelte i noen minutter, og deretter vispe/røre iskremen slik at den blir myk og kremaktig.