Urolog avslører: Det er derfor du står opp om natten for å tisse - og hvordan du stopper det

23/10/2023 09:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lei av turer på toalettet om natten? Da har eksperten løsningen.

Nattlige turer på toalettet er en nesten uunngåelig realitet for menn over 50 år. Den fryktede midnatt-tisseturen som kan forstyrre søvnen er kjent og irriterende for mange.

Men det er gode nyheter for Dr. Edward (Ted) Schaeffer fra Northwestern University i Chicago, Illinois, har delt noen effektive metoder for å redusere disse hyppige nattutfluktene på Peter Attia Drive Podcast.

The Mirror har den originale historien.

Det første tipset er enkelt og tydelig:

Unngå alkohol før du legger deg

Øl og andre alkoholholdige drikker har en tendens til å føre til at blæren fylles raskt opp, mens alkoholen hemmer produksjonen av hormonet som regulerer urinproduksjonen. Som Dr. Peter Attia, programleder for podcasten, påpekte:

"Alkohol hemmer dette hormonet, noe som betyr at alkohol før sengetid er en oppskrift på hyppige turer på toalettet. Du får væske fra drikken og hemmer samtidig frigjøringen av hormon som holder på urin."

Så her er det klare budskapet: en øl på kvelden er kanskje ikke den beste ideen hvis du vil ha en uforstyrret natts søvn.

Dr. Schaeffers andre tips er like enkelt:

Unngå å drikke et glass vann før sengetid

Inntak av væske rett før sengetid øker væskemengden i kroppen, noe som fører til hyppige toalettbesøk om natten. Det er nesten som å be om problemer.

Og hvis du våkner om natten for å tisse, bør du avstå fra å drikke enda mer vann – dette kan skape en ond sirkel som hindrer deg i å få en god natts søvn og gjør at du må tisse.

Selv om disse tipsene kanskje ikke løser alle nattlige vannlatingsproblemer, gir de enkle og praktiske trinn som kan hjelpe menn til å oppnå en mer uforstyrret natts søvn.

Så husk, neste gang du vurderer å nyte en kald øl eller drikke et glass vann rett før du legger deg, kan det være en god idé å revurdere og prioritere søvnen.

Blæren din og nattesøvnen vil takke deg.