Stjerneanis er, som mange vet, en av de mest iøynefallende ingrediensene både innen gastronomi og naturmedisin. Den karakteristiske åttetakkede stjerneformen og den kraftige aromaen vekker oppmerksomhet – også i sosiale medier.
Den mest vanlige bruken av stjerneanis er som smakstilsetning i ulike matretter. Dette allsidige krydderet egner seg godt både til søte og salte retter.
I tillegg kan stjerneanis brukes i form av eterisk olje, som er tilgjengelig i helsekostbutikker. Den kan også nytes som te.
Stjerneanis frarådes imidlertid for personer med overfølsomhet, samt under graviditet, amming og til barn. Dette skyldes mangel på grundig forskning som vurderer de mellomlange og langsiktige effektene hos disse gruppene.
Ifølge den spesialiserte helsenettsiden Tua Saúde, har stjerneanis en rekke potensielle fordeler:
1. Styrker immunforsvaret
Stjerneanis har antioksidantegenskaper takket være innholdet av fenolforbindelser. Disse bidrar til å styrke immunforsvaret ved å bekjempe frie radikaler, som ellers kan forstyrre kroppens normale funksjoner.
2. Fremmer fordøyelsen og reduserer fettopphopning
Takket være sine karminative og betennelsesdempende egenskaper kan stjerneanis være gunstig etter tunge eller fete måltider, da den fremmer en mer effektiv fordøyelse.
3. Forebygger influensa
Planten inneholder isokjemisk syre – et stoff som brukes i legemiddelindustrien til å produsere det antivirale middelet oseltamivir (Tamiflu). Dette gjør stjerneanis til en naturlig støttespiller i forebygging av influensa.
4. Styrker bein og bindevev
Det høye innholdet av antioksidanter stimulerer kroppens produksjon av kollagen. Dette bidrar til sterkere bein, bedre hudelastisitet og økt beskyttelse av bindevev.
5. Lindrer leddsmerter
Stjerneanis kan hjelpe mot leddsmerter og bidra til å forebygge sykdommer som leddgikt, takket være sine naturlige betennelsesdempende forbindelser.