Vær forsiktig med olivenolje til matlaging: Her er grunnen

18/03/2023 14:36

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Olivenolje og dens røykepunkt: Hvorfor det er viktig for matlaging.

Olivenolje er kjent for sine helsemessige fordeler, da den inneholder enumettede fettsyrer og antioksidanter som kan motvirke oksidativt stress i kroppen og beskytte mot sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.

Men når det gjelder matlaging ved høye temperaturer, bør man være forsiktig når man bruker olivenolje.

En av grunnene til dette er at olivenolje har et lavt røykpunkt, som gjør at oljen begynner å ryke ved lavere temperatur enn andre oljer som rapsolje eller solsikkeolje.

Dette kan føre til tap av oljens helsemessige fordeler og smakskvaliteter, samt en bitter smak i maten dersom den varmes opp for lenge eller ved for høy temperatur, skriver Healthline.

I tillegg kan olivenoljes sammensetning av fettsyrer også gjøre den mindre egnet for matlaging:

– Olivenolje tåler ikke høye temperaturer, fordi de umettede fettsyrene brytes ned til stoffer som kan være helseskadelige i høye konsentrasjoner, heter det på Netdoktors nettsider.

Hva kan brukes i stedet for olivenolje til matlaging?

Det finnes alternativer med høyere røyketemperatur, som rapsolje, solsikkeolje eller kokosolje, som egner seg bedre til matlaging ved høye temperaturer enn olivenolje.

Det er imidlertid viktig å understreke at det finnes ulike typer olivenolje.

Hvis du ønsker å bruke olivenolje til matlaging, anbefales det å velge en ekstra virgin olivenolje av høy kvalitet, da den har en mer stabil sammensetning av fettsyrer og et høyere røykpunkt, noe som gjør den mer egnet til formålet.