De fleste som har hatt hund, eller vært i nærheten av en valp, vet at de gjerne hopper opp for å hilse. Selv om det ofte er en vennlig gest fra hundens side, kan det være både irriterende og ubehagelig – særlig for barn eller eldre.
For å hjelpe nye hundeeiere med å håndtere dette, har hundetrener Kim Paciotti delt sine beste tips. Hun er kjent for sitt "Empowered Puppy Program" og gir jevnlig råd på Instagram, hvor hun har fått over 217.000 følgere.
Det skriver Express.
I en av sine nyeste videoer viser hun hvordan hun trener en labradorvalp til å slutte å hoppe opp på et lite gjerde. Når valpen hopper, ignorerer Kim den helt. Hun gir ingen øyekontakt, prat eller fysisk kontakt. Så snart valpen har alle fire labbene tilbake på gulvet, gir hun ros og en godbit.
Hun forklarer at stedet hvor belønningen gis, er avgjørende: Hvis du belønner hunden mens den hopper, vil den fortsette med det for å få oppmerksomhet eller godbiter. Hvis du derimot belønner mens hunden har labbene på bakken, vil den lære at det lønner seg å holde seg nede.
Kim repeterer prosessen ved å gå inn og ut av rommet. Hver gang valpen slutter å hoppe og står på gulvet, får den en godbit. Hun påpeker at å si "nei" eller fysisk dytte hunden ned, faktisk kan lære den å hoppe – fordi den får en form for respons.
Mot slutten av videoen tester hun valpen ved å sette seg ned og klappe på kneet, som for å invitere til hopping. Når valpen lar være og blir stående på bakken, blir den belønnet.
Metoden hennes fungerer også på andre typer hopping, som for eksempel når hunder prøver å hoppe opp på kjøkkenbenken. Hun anbefaler å la hunden hoppe, vente, og så belønne når den går ned igjen – men ikke belønn for samme atferd gjentatte ganger uten variasjon. Be gjerne om en ny oppførsel før neste belønning.
Videoen har fått over 724.000 likes, og mange har takket henne for hjelpen. En bruker skrev at hunden deres nå kryper lavt bortover gulvet for å hilse, noe de synes er både morsomt og langt bedre enn å hoppe på gjester.
Flere kommenterer også hvor mye mer effektiv positiv forsterkning er sammenlignet med straff.