Vanskeligheter med å tisse? Seks tegn på farlig kreft som du ikke må ignorere

29/08/2023 14:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Menn må holde godt øye med toalett- og tissevanene sine hvis de skal få øye på den farlige sykdommen i tide.

Alle menn kjenner følelsen av å plutselig måtte gå av i naturens navn, hvor man raskt bare kan trille ut funneren inn i nærmeste busk eller kratt for å slå en strek.

Men langt fra alle menn som har lett for å bli kvitt de gule dråpene, hvor spesielt de litt eldre og middelaldrende mennene må bruke mer tid med anakondaen i hånda.

Men faktisk er det viktig å holde godt øye med toalettvanene når man skal tisse, da kan det være tegn på en svært alvorlig og dødelig kreft i prostata, som på mer jordnært dansk også er kalt prostatakjertelen.

Prostatakjertelen sitter på ytterkanten mellom perineum og urinblæren, som holder urinen. Prostata vokser gjennom hele livet, noe som naturlig nok kan gjøre det vanskelig for litt eldre menn å kvitte seg med urin.

Men for menn er prostata et utsatt område hvor nye kreftceller raskt kan bli en grobunn, og det er en av de hyppigste kreftformene hos menn, med i underkant av 4500 tilfeller av kreften diagnostisert hvert år.

Behandlingen mot sykdommen er effektiv, det vil si at kun tre prosent av tilfellene er dødelige, men det krever at sykdommen oppdages i tide.

Du kan enkelt gjøre dette hvis du er spesielt oppmerksom på disse seks tegnene:

- Har problemer med å kvitte seg med urin.

- Må tisse hele tiden.

- Har en svak stråle.

- Tretthet og vekttap.

- Blod i urin eller sæd.

– Problemer med å kvitte seg helt med vannet, og følelsen av at du fortsatt må tisse når du er ferdig.

Hvis det gjør vondt når du tisser eller hvis du opplever blod i urinen, må du umiddelbart gå til legen, som må stikke en finger inn i endetarmen for å kjenne størrelsen på prostata.

I tillegg kan legen også be om en urinprøve eller henvise til en spesialist som kan gjøre tester via ultralyd eller biopsi av prostata.

Får man diagnosen sykdommen er det langt fra en dødsdom, da mange menn kan leve resten av livet uten ytterligere ubehag, da kreften ikke sprer seg til resten av kroppen.

Andre ganger er kreften mer aggressiv, og krever en kirurgisk prosedyre for å fjerne hele prostata.

Dersom du ønsker å forebygge sykdommen og dermed unngå en tur til legen i god tid, bør du være oppmerksom på at sykdommen typisk opptrer hos menn på 50 år og at risikoen øker jo eldre du blir.

I tillegg må du være oppmerksom på å huske den daglige treningen og kostholdet ditt, hvor du må huske å få i deg rikelig med vitamin D, spise grønnsaker og frukt, og begrense inntaket av stekt og grillet kjøtt.

Læs også:

Kjent TV-kokk har gått bort: Han ble 57 år gammel Den populære TV-kokken ble bare 57 år gammel.
Politiet advarer mot iPhone Politiet har utstedt en presserende advarsel om en ny funksjon i den siste iterasjonen av iOS.