Vask aldri klærne på 40 grader: Her er den unike forklaringen

15/03/2024 19:39

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Vask aldri klærne dine på 40 grader.

Bærekraft og økonomisk sparing har blitt en del av hverdagen for mange nordmenn, og nå kaster en ny innsikt lys over en av de mest rutinepregede husholdningsoppgavene: Klesvask.

Tradisjonen tro pleier mange å vaske klærne på 40 grader, en praksis som anses å være både økonomisk og miljøvennlig.

Men denne vanen er nå under vurdering, og eksperter påpeker at det kanskje ikke er den mest effektive metoden for verken lommeboken eller miljøet.

Ifølge ny forskning eliminerer vask på 40 grader bare 15 % av bakteriene på klærne, og etterlater seg en betydelig mengde skadelige mikroorganismer, inkludert støvmidd og E. coli, som krever høyere temperaturer for å kunne bekjempes effektivt. Denne oppdagelsen utfordrer den vanlige oppfatningen om at en varm vask er lik et rent resultat.

Det skriver Flagman.bg.

Interessant nok viser det seg at faktorer som trommelens rotasjonshastighet og kvaliteten på vaskepulveret spiller en langt større rolle i kampen mot flekker og skitt enn selve vanntemperaturen.

Moderne vaskemaskiner, utstyrt med avanserte oksygentilførselssystemer, er i stand til å fjerne urenheter fra stoffet uten nødvendigvis å måtte ty til høye temperaturer.

Fra et økonomisk perspektiv kan en reduksjon i vanntemperaturen med bare 10 grader føre til merkbare besparelser på strømregningen, da det krever mindre energi å varme opp vannet. Det understreker viktigheten av å revurdere tradisjonelle vaskevaner til fordel for mer energieffektive metoder.

Eksperter anbefaler en mer nyansert tilnærming til klesvask, hvor valg av temperatur avhenger av klærnes faktiske behov og stellanvisninger.

For lett skittent tøy kan en temperatur på 30 grader være tilstrekkelig, mens mer inngrodd skitt kan kreve høyere temperaturer. Ved å tilpasse vaskevaner kan forbrukerne ikke bare spare på kostnader og beskytte miljøet, men også sørge for at klærne deres varer lenger.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.