Å ta vare på både treverk, gulv, møbler og resten av hjemmet er en investering som gir flere fordeler. Med riktig vedlikehold kan du nemlig både spare penger, få et penere hjem og samtidig gjøre en innsats for miljøet.
Her får du tre viktige grunner til hvorfor det lønner seg å prioritere vedlikehold – samt noen tips til hvordan du kommer i gang.
1. Spar penger på sikt
Når du sørger for jevnlig vedlikehold av både bygningsdeler og interiør, forlenger du levetiden på tingene dine. Det betyr færre utgifter til å kjøpe nytt og mindre behov for dyre reparasjoner. Små grep som maling, olje eller annen behandling av materialene er ofte langt rimeligere enn å måtte erstatte hele komponenter senere. Det skriver Bolius
Et godt eksempel er treverk som holder seg vakkert og solid lenger dersom det behandles regelmessig. I tillegg gir godt vedlikehold muligheter for gjenbruk – kanskje kan den gamle kjøkkenbenkeplaten få nytt liv som arbeidsbord i boden, eller du kan selge videre materialer som fortsatt har mye å gi.
2. Et penere og mer innbydende hjem
Det handler ikke bare om økonomi – godt vedlikehold gir også et hjem som ser bedre ut. Overflater som er pusset opp, oljet eller malt, vil holde seg pene lenger og gi rommet et mer gjennomført preg. Naturmaterialer som tre, murstein og metall kan til og med utvikle en vakker patina med årene, som gir karakter og sjel til boligen.
Patina er tegn på at materialene eldes med stil og kvalitet, i motsetning til å se slitt og forsømt ut. Å ta vare på det du har, handler derfor også om å skape et hjem du trives i og er stolt av å vise frem.
3. Bra for miljøet
Ved å bruke det du allerede har så lenge som mulig, reduserer du behovet for nye råvarer og sparer energi som ellers ville gått til produksjon og transport av nye produkter. Selv små tiltak, som å olje terrassen eller male vinduskarmer, har betydelig mindre miljøpåvirkning enn å måtte erstatte større deler av boligen.
Gjenbruk og resirkulering av materialer og møbler bidrar også til at ressursene utnyttes best mulig. Ved å vedlikeholde og eventuelt gi videre det du ikke selv trenger, gjør du en positiv forskjell for klimaet.
Hva bør vedlikeholdes – og hvor ofte?
Nesten alt i hjemmet trenger en form for vedlikehold, men hvor ofte varierer. Noen materialer slites raskt og krever hyppig oppfølging, mens andre holder seg fine med mindre innsats. Bruken og om materialet er plassert ute eller inne spiller også inn.
Lag en enkel vedlikeholdsplan
For å holde oversikt og prioritere riktig, er det lurt å lage en vedlikeholdsplan for boligen. En slik plan hjelper deg å holde styr på hvilke oppgaver som er nødvendige for å unngå skader, og hvilke som først og fremst handler om det estetiske.
Med en plan unngår du at vedlikehold blir glemt og at små problemer utvikler seg til store og kostbare utfordringer. Samtidig gjør det det enklere å fordele arbeidet gjennom året, slik at vedlikeholdet ikke føles overveldende.