Viktig advarsel fra lege: Så ofte må du vaske vannflasken

07/05/2025 22:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Nå advarer legen Dr. Myro Figura mot farene ved slurv med rengjøringen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Gjenbrukbare vannflasker er blitt en fast følgesvenn for mange som vil holde væskebalansen gjennom dagen.

Men til tross for at de ofte brukes utelukkende til vann, kan de raskt bli en grobunn for bakterier dersom de ikke vaskes riktig og ofte.

Det skriver Express.

En bakteriebombe i hverdagen
Dr. Myro delte nylig en video på sosiale medier hvor han understreker hvor viktig det er å vaske flasken hver dag. Hver gang man tar en slurk, overføres bakterier fra munn, hender og luft inn i flasken – og dersom flasken ikke vaskes, blir det et perfekt miljø for bakterievekst.

Ifølge en uavhengig studie kan en vannflaske inneholde 40.000 ganger flere bakterier enn et toalettsete. Spesielt flaskelokket er utsatt, da bakterier trives i fuktige og lukkede miljøer – og det er ofte der det er vanskeligst å rengjøre.

Spesielt én type flaske peker seg ut
En studie utført av WaterFilterGuru viste at flasker med tut-lokk i snitt inneholder over 30 millioner bakteriekolonier. Flasker med klem-tut kommer bedre ut, med "bare" tre millioner bakteriekolonier i snitt. Mange av bakteriene tilhører gruppen gram-negative bakterier, som er kjent for å være resistente mot antibiotika. I tillegg ble det funnet bacillus-bakterier i flasker med sugerør, en bakterietype som kan forårsake mageproblemer.

Slik bør du vaske flasken
Dr. Myro anbefaler følgende rutine:

  • Daglig vask: Skyll flasken med varmt såpevann etter hver bruk. Ikke glem lokk, gjenger og eventuelle gummipakninger, der bakterier lett gjemmer seg.

  • La flasken lufttørke fullstendig før du setter på lokket igjen. Fuktighet gir grobunn for bakterievekst.

  • Ukentlig grundig vask: Bruk eddik eller natron, eller sett flasken i oppvaskmaskin dersom det er trygt for materialet.

  • Etter sykdom eller bruk til søte drikker bør du vaske oftere enn vanlig, da risikoen for mugg og biofilm øker betraktelig.

Ikke la vann stå
En annen viktig anbefaling er å ikke la vann bli stående i flasken over lang tid. Tomme flasker bør tømmes og skylles mellom hver bruk, og man bør unngå å oppbevare dem med rester av vann eller drikke.