Vil du unngå sykdom? Så hold denne kroppsdelen varm

31/10/2023 06:00

Emma Sletta

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det kan ikke nødvendigvis forhindre det, men du kan redusere risikoen betraktelig!

Vi kjenner alle det gamle husholdningsrådet om å huske varme klær når vi går ut i kulden.

En ting er at det å gå ut i for lite klær fort kan bli en veldig tannklappende opplevelse, men for mange av oss handler det nok også om å ville unngå å bli syk.

Virus liker forkjølelse, og derfor er det naturlig nok større risiko for å bli smittet med forkjølelse eller influensa eller en av de andre tingene vi gjerne skulle vært foruten.

Faktisk er det også slik at virus som kulde i menneskekroppen. Så selv om vi ikke akkurat kommer ned rundt kroppstemperaturer på luftnivå, er lavere kroppstemperatur en risikofaktor når det gjelder å bli syk.

Går inn gjennom luftveiene

Virus og bakterier kommer typisk inn i kroppen via luftveiene, altså nesen eller munnen.

Dette er uheldig, da nesen vår fort kan bli ekstremt kald når vi går rundt ute.

Faktisk, jo kaldere nesen, desto lettere er det for viruset å formere seg og trenge lenger inn i kroppen.

I tillegg risikerer en stoppet nese også å forårsake lavere blodstrøm. Det griper da inn og påvirker immunforsvarets arbeidsevne, noe som igjen øker risikoen for å bli syk.

Skjerf, hansker, lue og alt som er veldig fint - men hvis du vil redusere risikoen for å bli syk, er det nesen du må holde varmen!

Føttene spiller også en rolle

Professor og overlege ved Rigshospitalet, Bente Klarlund, sier til TV 2 at selv om nesen skal være førsteprioritet når det gjelder hva man skal holde varmen, bør man også se på motsatt ende av kroppen.

Temperaturen på føttene er heller ikke uten betydning når det gjelder å unngå sykdom.

For eksempel har en studie fra Center for Colds testet hyppigheten av forkjølelse hos mennesker der en gruppe føtter avkjølt i et badekar med kaldt vann, og hvor kontrollgruppen satte føttene i et tomt badekar.

Resultatene viste at flere av de som satt med føttene i kaldt vann ble forkjølet, så det er også viktig å ha på seg godt fottøy når man skal ut i kulden!

Det er umulig å gardere seg helt mot sykdom i løpet av denne tiden, men med tipsene ovenfor kan du øke muligheten til å gå gjennom vinteren uten en tur under dyna - hvis du også husker hyppig håndvask og eventuelt håndsprit, vet du, alle tipsene vi fikk under koronapandemien!