Vinterværet kryper nærmere: Slik lufter du ut i kulden

08/12/2022 07:35

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vintermånedene har begynt, og kulden har virkelig satt sitt preg på Norge, og derfor er det nå noen råd om hvordan man lufter ut i kulden.

Vinteren kryper nærmere, og du trenger bare å gå tilbake en uke før danskene startet desember.

Og mens julen er rett rundt hjørnet og været blir kaldere, er det fortsatt viktig å huske å lufte.

Spesielt i en tid da krisen raser og danskene finner det vanskelig å få endene til å møtes.

En rekke forbrukere har valgt å takke nei til oppvarming i boligene sine for å unngå høye oppvarmingsregninger.

Og når hjemmet er kaldere, kan det være vanskelig å få deg til å åpne vinduer og slippe inn mer kaldt. Men du må fortsatt huske å ventilere for å få et godt inneklima. I tillegg, for å motvirke mugg.

Thor Hansen, seksjonsleder for inneklima- og bygningsstudier ved Teknologisk Institut i Danmark, påpeker også at kulden ikke må ta over ønsket om å ventilere:

– Det er lurt å ventilere to-tre ganger om dagen for å fjerne fuktighet fra inneklimaet, selv om det er kaldt og fuktig ute.

Lavere temperaturer i hjemmet øker også luftfuktigheten, og derfor må du huske å ventilere, selv om du har skrudd ned varmen.

For eksempel kan du ventilere når du står opp, kommer hjem fra jobb og før du legger deg.

Vi produserer fuktighet i hjemmet når vi tar en dusj, lager mat og generelt puster og svetter, og derfor bør du spesielt ventilere om morgenen når du står opp for å kvitte seg med fuktigheten som kroppen har produsert om natten.

Han fraråder å la et vindu stå på gløtt i lengre tid når været er kaldt, fordi det kan gjøre overflatene rundt vinduet kalde. Dette kan føre til at fuktigheten i luften legger seg og konsentrerer seg rundt den kalde overflaten.