Vitenskapen har talt: Slik bør du vaske deg for å få den sunneste huden

04/11/2023 09:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vitenskapen har kåret en klar vinner.

Forskere har funnet ut at «bestemormetoden» er den mest korrekte metoden å bruke når du dusjer/tar et bad, når du vil ha den sunneste huden.

Det kan komme som et sjokk, men vitenskapen sier det – så det må være noe med det. Det er det LadBIBLE skriver.

I utgangspunktet gjennomførte forskerne mikrobiologiske tester for å finne den mest effektive og sunneste måten å vaske seg, noe som har ført til at «bestemormetoden» har blitt kåret til vinneren.

I tillegg konkluderer de med at for mange mennesker nekter å vaske seg ordentlig og derfor ender opp med et mindre sunt mikrobiom, inkludert et mindre sunt hudbiom, som er de millioner og milliarder av små mikroorganismer som lever på huden din.

Ja, du vil kanskje ikke tenke på dem, men de er der, og de spiller en rolle i å holde deg frisk - så lenge du holder dem friske.

Forskerne undersøkte variasjoner fordelt på ulike hudområder, inkludert stedene du oftest husker å vaske, samt stedene du noen ganger kan glemme, for eksempel navlen eller bak ørene.

Det er fordi Keith Crandall, direktør for Computational Biology Institute, alltid ble fortalt av bestemoren sin om å "skrubbe bak ørene, mellom tærne og i navlen."

Men siden har han vært overbevist om at ikke alle har fått samme råd.

Derfor bestemte han seg for å undersøke om disse stedene som man må bli minnet på å vaske, ville være hjemsted for andre typer bakterier enn andre deler av kroppen som følge av 'omsorgssvikt'. Og det var de.

Studien, som inkluderte 129 studenter, samlet først materiale fra ofte vaskede områder som armhulene og leggene, før de deretter samlet inn prøver fra navlen deres, mellom tærne og bak ørene.

De lærte deretter studentene – både kandidater og studenter – å sekvensere DNA i disse prøvene og sammenligne resultatene mellom de ofte rengjorte stedene og de vanskeligere tilgjengelige stedene.

Bestemor Crandall hadde selvfølgelig rett, og områdene som ble rengjort skikkelig hadde en mye mer variert biom og et potensielt sunnere sett med mikrober enn andre steder.

Så husk å vaske deg skikkelig!

Læs også: