Trodde du - som oss - at barn avskyr brokkoli?
I tegnefilmer, reklamer og barnebøker har brokkoli fått rollen som selve symbolet på "æsj" blant de yngste av oss.
Det har lenge vært en etablert sannhet i populærkulturen at barn hater brokkoli.
Myten knuses
Men nå knuser en fersk undersøkelse dette bildet.
Det viser seg nemlig å ikke være tilfellet. Ihvertfall hvis vi skal tro en ny undersøkelse hvor Bama har spurt 530 foreldre med barn i alderen 2 til 13 år.
"Vi ble virkelig overrasket da vi så resultatene. Svarene vi fikk viser et helt annet bilde enn det ryktet brokkoli har hatt", sier Sigrun Høvik, leder for analyse og innsikt i BAMA.
"Faktisk er brokkoli en av de grønnsakene foreldre sier det er enklest å få barn til å spise. Ønsker du at barna skal spise mer grønt, er brokkoli et veldig godt sted å begynne."
Brokkoli skilte seg ut i undersøkelsen. Hele 59 prosent av foreldrene svarte at det er lett å få barna til å spise den, mens kun 21 prosent mente det var vanskelig. De resterende 20 prosentene svarte at barna har et nøytralt forhold til grønnsaken.
Det handler bare om hvordan den blir tilberedt.
Akkurat nå er norsk brokkoli i sesong.
Hvis du er vant til å koke brokkolien i lang tid så den blir slapp og vassen, så er det ikke så merkelig at den ikke skaper like stor jubel rundt middagsbordet. Men hvis du steker den, piffer den opp med god ost eller krydder eller serverer den i en lekker salat, så burde reaksjonen bli en helt annen.
"Det fantastiske med brokkoli er at den kan brukes til nesten alt. Du kan koke den, steke, dampe, woke, grille – eller spise den rå. Den er utrolig enkel å jobbe med", sier brokkoliprodusent Herman Røysland.
Han er overrasket over undersøkelsen som viser at barn faktisk liker brønnsaken han legger så mye arbeid og kjærlighet i.
"Det hadde jeg aldri trodd", sier han og minner om at det er gode nyheter fordi den er blant de sunneste grønnsakene du kan spise.
"Visste du at brokkoli inneholder mer C-vitamin enn en appelsin?"
Hva sier du til en sommerlig salat?

Foto: Bama
Oppskrift på Brokkolisalat med bacon
Brokkolisalat med bacon er verdens beste tilbehør til alle typer kjøtt, særlig grillmat. Den gode dressingen av majones, sukker og eddik gjør salaten kremete og god.
Denne oppskriften med 1 brokkolihodet er nok salat som tilbehør til 6 personer.
Du trenger:
1 stk. brokkoli
2 stk. stilkselleri (stangselleri)
1 stk. rødløk
100 g stenfrie røde druer
150 g bacon i skiver
50 g pinjekjerner
Dressing:
1,5 dl majones
2 ss sukker
3 ss rødvinseddik
1 ts salt
0,5 ts kvernet pepper
Slik gjør du
1. Del brokkoli i små buketter. Skrell stilken og skjær vekk den groveste delen. Skjær stilken i mindre biter og ha i en bolle sammen med brokkolibukettene.
2. Skjær rødløk i tynne båter og stilkselleri i tynne skiver. Del druer i to. Bland med brokkoli.
3. Kutt bacon i biter og stek det til til det er helt sprøtt. La det renne av seg på litt kjøkkenpapir.
4. Visp sammen majones, sukker og rødvinseddik. Smak til med salt og pepper. Tilsett eventulet litt vann om dressingen er for tykk.
5. Grovhakk mandlene og rist dem i en tørr stekepanne til de begynner å få farge.
6. Bland mandler, sprøstekt bacon og dressing med de resterende ingrediensene. La gjerne brokkolisalaten stå kaldt en stund og utvikle smak.
Varièr eventuelt med å tilsette grillet rødløk, biter av blomkål eller epler i salaten.
Oppskriften er hentet fra Matprat.no.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!