Lammestek er en favoritt på mange påskebord, men det er ikke alltid like lett å få den helt perfekt. Kjendiskokken Jamie Oliver har imidlertid delt sin oppskrift på den "perfekte lammesteken" – med en overraskende og litt rar ingrediens: ansjos.
I tillegg til de klassiske smakene som hvitløk og rosmarin, bruker Jamie ansjos for å gi kjøttet en ekstra dybde. Selv om det kanskje høres merkelig ut, lover han at det smaker helt nydelig.
På nettsiden sin skriver Jamie:
"En perfekt stekt lammelår er en vakker ting, og her vil jeg vise deg hvordan du forbereder, steker og lar kjøttet hvile, slik at det blir saftig og smakfullt. Det finnes mange måter å smaksette lammestek på, men jeg går for den klassiske med hvitløk og rosmarin – som jeg elsker. Stol på meg når det gjelder ansjosene, det funker!"
Ansjosene løser seg nesten helt opp under stekingen, men den salte og kraftige smaken trenger inn i kjøttet og løfter frem den naturlige smaken i lammet – på samme måte som hvitløk gjør. Du kjenner nesten ikke at smaken kommer fra fisk. Ansjos er nemlig rike på umami, og forsterker dermed kjøttsmaken.
Det fungerer også godt til oksekjøtt.
Ingredienser til Jamie Olivers lammestek:
2 stilker stangselleri
2 gulrøtter
2 løk
2 laurbærblad
1 stort lammelår (ca. 2,4 kg), helst fra frittgående dyr
Olivenolje
½ bunt frisk rosmarin (ca. 15 g)
4 hvitløksfedd
Rødvinseddik
9 ansjosfileter
Havsalt og nykvernet sort pepper
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 220°C.
Grovhakk selleri, gulrøtter og løk og legg dem i en stor langpanne sammen med laurbærblad.
Bruk en skarp kniv og følg beinet i lammelåret ned ca. 10–12 cm fra begge ender, slik at du lager en «tunnel» ved å skjære kjøttet litt bort fra beinet.
Lag 6–8 snitt tilfeldig rundt låret og bruk fingrene til å åpne dem litt.
Gni hele lammet inn med olivenolje, salt og pepper.
Dra bladene av rosmarinen og skjær hvitløken i tynne skiver. Bland med en skvett olivenolje og litt rødvinseddik.
Fyll hvert snitt med litt rosmarin, et par skiver hvitløk og en ansjosfilet. Legg rester og en skvett vann i formen med grønnsakene.
Plasser lammet direkte på ovnsristen midt i ovnen og sett langpannen med grønnsakene rett under.
Skru ned temperaturen til 180°C og stek etter ønsket resultat:
Medium stekt: 1 time og 10 minutter + 30 minutters hvile (kjernetemp: 62°C)
Medium pluss: 1 time og 20 minutter + 30 minutters hvile
Steken passer til 8–10 personer og har en total tilberedningstid på ca. 2 timer og 20 minutter.
Prøv denne lille "fiskete" vri neste gang du lager lammestek – det kan bli den beste påskemiddagen du har hatt!
Oppskriften er hentet fra Express.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

foto: Shutterstock