Det er verken i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken: Slik oppbevarer du jordbærene dine best

24/05/2025 07:01

Yvonne

MAT
Foto: MGDK
Foto: MGDK
Norske jordbær har endelig landet i butikkene – til blodpris. Derfor er dette trikset gull verdt hvis du vil unngå å kaste bærene før du har fått spist dem.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er lite som slår smaken av norske jordbær. Søte, saftige og fulle av sommer – og nå er de tilbake i butikkene. Men med prislapper på godt over 100 kroner kurven, er det ekstra surt å måtte kaste halve kurven fordi de har blitt myke eller mugne etter bare én dag.

Mange råd, men få som faktisk fungerer
Vi har alle hørt dem: "Oppbevar i kjøleskapet", "la dem ligge i fruktkurven", "ta dem ut av plasten".

Problemet er at jordbær er blant de mest sarte fruktene vi har. De tåler verken kulde, varme eller fuktighet særlig godt, og ett dårlig bær kan fort gjøre skade på hele bunten.

Ifølge nettstedet Inma er både kjøleskapet og kjøkkenbenken de verste stedene å oppbevare dem. Kjøleskapet gjør dem slappe og smakløse, mens fruktkurven fremmer mugg og overmodning.

Trikset som faktisk virker
Hva er så løsningen?

En lufttett beholder, et papirhåndkle og en plass i kjøkkenskapet. Legg de uvaskede og tørre bærene i ett enkelt lag med litt tørkepapir i bunnen.

Lokket bør ikke lukkes helt, så bærene får minimalt med luftsirkulasjon. Sett beholderen på et mørkt og kjølig sted – helst et sted med 12–15 grader. Ikke kjøleskap, men heller ikke varmt.

For deg som vil gå all in, kan du gi bærene et hurtig eddikbad før de går i boksen:

1 del hvit eddik og 3 deler vann i 1–2 minutter. Tørk dem godt før du legger dem i beholderen. Dette fjerner bakterier og forlenger holdbarheten med et par dager.

Jordbærlykke hele uka
Med denne metoden kan du få jordbærene til å holde seg friske i opptil en uke.

Det betyr flere dager med bær til frokosten, desserten eller rett fra boksen – og færre sure kroner rett i søpla.

Så når du står der med en eksklusiv kurv til 129 kroner – tenk deg om før du setter den i kjøleskapet.

Smaken av sommer fortjener litt mer omsorg.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.