Julen er fylt med tradisjoner, og de fleste av oss gjør akkurat de samme tingene hver jul. Vi setter frem eksakt den samme julepynten på sin faste plass, går til de samme arrangementene, synger de samme sangene, og spiser den samme julematen og de samme julekakene som hvert eneste år.
Selv om landet er delt i forhold til hvor mange som spiser for eksempel ribbe, pinnekjøtt, kalkun eller fisk til jul, er vi stort sett enige om dessert-valget.
Over halvparten av oss, hele 54 prosent, har en bestemt klassiker på bordet på julaften når middagen er spist.
Det viser en ny undersøkelse gjort av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Samler folket
Mens is eller iskake, fruktsalat og karamellpudding har sine fortalere, er det to desserter som troner helt i toppen - litt avhengig av hvor i landet du bor.
Riskrem er og blir nordmenns store juledessert, og mer enn halvparten spiser nettopp denne desserten julaften.
"Riskrem samler folket! Det er gøy å se hvor enige vi er når det kommer til dessertvalget på julaften", sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.
Riskrem eller multekrem? Det spørs hvor du bor
Selv om riskrem er folkets favoritt, finnes det noen regionale forskjeller.
I Nord-Norge og Trøndelag er det flere som foretrekker multer/multekrem. 25 prosent svarer at de pleier å spise denne tradisjonelle desserten laget med multebær – en skikkelig smak av nord.
– Multebær vokser vilt i den nordlige delen av landet, og det har nok bidratt til at mange her har en sterk juletradisjon knyttet til multekrem, forklarer Glemminge Arnesen.
Fløte = julestemning
Det er ingen tvil om at krembaserte desserter er viktige i jula. Etter riskrem og multekrem er det karamellpudding og iskrem som står på dessertbordet hos flest.
"Norske meieriprodukter er i verdensklasse, og i julen unner vi oss det aller beste. Riskrem og multekrem er klassikere som er her for å bli", sier Glemminge Arnesen.