Har du noen gang smakt på suppa og tenkt: "Hmm, noe mangler"? Du er ikke alene. Mange hobbykokker tyr til salt, pepper eller kanskje litt fløte. Men på nettet er det ett svar som går igjen når folk deler sine beste mattriks: miso.
Et innlegg på Reddit spurte rett ut: Hva er din hemmelige ingrediens? Blant de over 1.300 svarene pekte mange på en og samme ting:
"Miso er ren magi," skrev en bruker. En annen la til:
"Jeg bruker det i alt fra pesto til gryteretter – det gir en utrolig dybde i smaken."
Så hva er egentlig miso? Det er en japansk smaksforsterker laget av fermenterte soyabønner. Den finnes i ulike varianter – hvit, gul og rød – og felles for alle er at de gir en skikkelig umami-boost. Perfekt når suppa smaker flatt, eller sausen føles litt... meh.
Du trenger ikke bruke mye. Miso er salt og kraftig på smak, så begynn med en halv teskje og smak deg frem. Bland det rett inn i varm suppe, rør det inn i sausen, eller bruk det som base for marinade til grillmaten.
Flere hjemmekokker fortalte at de bruker miso i alt fra biffgryte og tomatsuppe til veganske pastaretter. "Folk vet ikke engang at det er der, men de kjenner at noe er ekstra godt," skrev en.
Og kanskje er det nettopp det som er trikset: En ingrediens som ikke skriker, men som hvisker til smaksløkene dine at dette er noe spesielt.
Så neste gang du står og smaker på middagen og synes den mangler det lille ekstra – prøv en klatt miso. Det kan være forskjellen på "helt greit" og "hva ER det som gjør dette så godt?!"
PS: Et lite bonustips – bland miso med litt olje, sitron og honning, og du har en salatdressing som banker det meste.
Tipset er hentet fra Express.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!