Saftige, smakfulle kanelsnurrer er en favoritt for mange, men ikke alltid enkle å lage. Tre erfarne bakere deler nå sine beste triks for å unngå tørre boller og ta smaken til nye høyder.
Akkurat nå leser andre
Frida Bäcke, konditor bak desserten på Nobelfesten i 2024 og medeier av Socker Sucker i Stockholm, avliver en vanlig bakemyte. Hun sier at man ikke bør varme opp melken til bolledeigen.
«Deigen blir glattere og mer elastisk! Det gir saftigere boller og en mer samarbeidsvillig deig,» forteller hun til Allt om mat.
Kanel som holder fyllet på plass
Det er et vanlig problem at fyllet lekker ut under steking. Johan Sörberg, en kjent baker og tidligere dommer i Hela Sverige Bakar, driver nå bakeriet Svart/Verkstan i Eskilstuna. Han understreker viktigheten av rikelig med kanel.
«Hvis fyllet flyter ut, har du brukt for lite kanel. Sammenlignet med kardemomme binder kanel væske, så det er lurt å sørge for at fyllet holder seg i bollene. Jeg bruker alltid råsukker i fyllet, det gir en litt karamellisert tone som er fin.»
Sukkeret som forandrer smaken
Å erstatte vanlig perlesukker med muscovadosukker kan virkelig løfte smaken, sier Annie Hesselstad, tidligere Nobelkonditor og nå jobber på Niehku Mountain Villa i Riksgränsen.
Les også
Hun forklarer at både lyst og mørkt muscovadosukker fungerer i bollefyll, myke kaker og panna cotta, hvor det gir en helt annen smaksprofil. Det lyse sukkeret bidrar med karamelltoner, mens det mørke tilfører en tydelig lakrisnyanse.
Konklusjon
Med riktig type melk, rause mengder kanel og alternative sukkerarter kan kanelboller forvandles fra tørre og kjedelige til saftige, fyldige og fulle av smak.