Flommen i Spania i oktober førte til store ødeleggelser i enkelte områder og forårsaket store forsinkelser innhøstingen. Kombinasjonen av kraftig regn og høye temperaturer har påvirket modningsprosessen på frukt og grønnsaker, forklarer produktsjef Cathrine Skogland hos Bama, det melder TV2.
Klementiner med grønnskjær har preget butikkhyllene denne sesongen, og det har en naturlig forklaring.
Ifølge Coop skyldes det ekstremvær i Spania, som er hovedleverandøren av klementiner til Norge.
"Frukten må gjennom en avgrønningsprosess før eksport, men denne er blitt forkortet for å unngå at klementinene blir myke eller råtner," sier Skogland.
Avgrønning innebærer at frukten plasseres i et rom med kontrollert temperatur og etylen, et naturlig plantehormon, som bryter ned klorofyllet i skallet.
Smaken holder seg
Til tross for utseendet forsikrer Bama at smaken fortsatt er på topp. Coop melder også at klementinene gradvis vil bli mer oransje ettersom temperaturen synker og værforholdene stabiliserer seg.
Klementiner til jul
Klementiner har vært en julefavoritt i Norge siden 1960-tallet, og desember er høysesong.
Skogland påpeker at det er vanskelig å fastslå når klementinene får sin karakteristiske farge tilbake, men lover at de fortsatt smaker som de skal – selv med et grønt skjær.
Coop opplyser at penere frukt allerede er på vei til butikkene deres.