Gresk kokk sverger til dette trikset: Tzatzikien din vil smake enda bedre hvis du følger dette ene steget

20/07/2025 09:00

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tzatziki er lettere enn hummus og enkel å lage fra bunnen av. Men ifølge en gresk kokk er det én vanlig feil mange gjør når de lager denne retten hjemme.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Tzatziki består av kremet yoghurt og agurk, sammen med hvitløk, sitronsaft og aromatiske krydder. Den er enkel å lage på bare noen minutter – så lenge du har ingrediensene klare.

Likevel mener en gresk kokk og matskribent at ingenting slår hennes autentiske familieoppskrift, som har gått i arv gjennom generasjoner.

Gresk mat er kjent for sine friske, smakfulle retter med rikelige mengder grønne urter, sitrusfrukter og førsteklasses olivenolje.

"Den er avkjølende, intens og avhengighetsskapende ... For grekere og kyprioter er det knapt et måltid hvor en bolle tzatziki ikke passer inn," sier matskribent Georgina Hayden, ifølge avisen Express.

Den kremete dippen serveres ofte sammen med gyros, kebab eller som en del av en meze. Likevel mener Georgina at det aller viktigste er konsistensen – tzatzikien bør være mye tykkere enn det som er vanlig i mange oppskrifter, akkurat slik hennes mors autentiske versjon tilberedes.


Familien har en regel
Georgina forteller at bestemoren hennes, yiayia Martha, alltid laget taramosalata, mens moren sto for tzatzikien.

"Det var regelen. Begge kvinnene er berømte for sine dipper. Lag denne til venner og familie, så kan også du bli kjent for tzatzikien din. Det er faktisk ganske fint å være kjent for noe sånt," sier hun.

For å lage den beste av de beste tzatzikiene, anbefaler Georgina at du bruker riktige ingredienser: helfet gresk yoghurt, agurk, hvitløk, tørket mynte, nykvernet sort pepper, flaksalt, ekstra virgin olivenolje og ferskpresset sitronsaft.

Det ene trinnet du ikke bør hoppe over
Ifølge Georgina er hemmeligheten å la yoghurten renne av før du begynner. Dette gir en fyldigere, mer kremet konsistens.

Slik gjør du:

  • Bland yoghurten med noen gode klyper flaksalt og legg den i en finmasket sil over en bolle.

  • La yoghurten renne av i minst 15 minutter – gjerne over natten i kjøleskapet for best resultat.

  • Du kan legge et osteklede i silen for ekstra kremet konsistens.

Det samme gjelder for agurken, som inneholder mye væske:

  • Del agurken i to, fjern frøene og riv den.

  • Tilsett en halv teskje flaksalt og legg den i en sil.

  • La den renne av i omtrent én time. Rør rundt innimellom.

Oppskrift på ekte gresk tzatziki

Ingredienser:

  • 450–500 g helfet gresk yoghurt

  • 1 fedd hvitløk, revet

  • 1 agurk

  • 1 ts tørket mynte

  • Nykvernet sort pepper

  • 2 ss ekstra virgin olivenolje

  • Saften av en halv sitron

  • Flaksalt

  • Frisk mynte til servering (valgfritt)

Fremgangsmåte:

  1. Bland yoghurten med en halv teskje flaksalt og sil av væsken som beskrevet.

  2. Skjær agurken, fjern frøene, riv den og tilsett en halv teskje flaksalt. Sil av væsken.

  3. Rør agurken inn i den avrente yoghurten.

  4. Riv hvitløken fint inn i blandingen.

  5. Tilsett tørket mynte og sort pepper etter smak.

  6. Ha i olivenoljen og sitronsaften.

  7. Rør godt, smak til med krydder, og topp med en skvett olivenolje og litt frisk mynte hvis ønskelig.

Oppbevaring:
Tzatzikien holder seg i opptil tre dager i kjøleskapet i en lufttett beholder.