Tradisjonelle og nye favoritter
De klassiske syv slagene – krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker og sirupssnipper – har lenge vært selve grunnmuren i norsk julebakst. Likevel har en ny kake sneket seg inn i varmen:
(Trommehvirvel)
Sarah Bernhardt.
"Valg av julekaker påvirkes av hvor vi bor og familiens tradisjoner", sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
"Nå ser vi at denne franske kaken, med mandelbunn, sjokoladekrem og smeltet sjokolade, har fått en solid plass blant nordmenns favoritter."
En fersk undersøkelse fra Opinion, gjennomført for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser nordmenns preferanser:
Krumkaker: 12 %
Kransekake: 10 %
Sarah Bernhardt: 9 %
Brune pinner: 8 %
Pepperkaker: 7 %
Smultringer: 7 %
Kokosmakroner: 5 %
"Krumkaker og kransekake holder seg på topp, men Sarah Bernhardt har virkelig etablert seg som en julefavoritt, særlig blant kvinner", sier Nordbø.
Cookies i julens farger
I tillegg til de tradisjonelle syv slagene ser vi en økende trend med nye typer julebakst. Cookies har fått en plass på julebordet, og nå kommer de i "juledrakt."
"Hva med en cookie med marsipan, tørkede tranebær og hvit sjokolade? Eller pepperkakecookies krydret med ingefær, nellik, pepper og kanel? Disse variantene er spesielt populære blant den yngre garde", sier Nordbø.
Cookies er også praktiske – de kan oppbevares i en tett boks eller lages klart som deig i fryseren. Trill dem ut eller skjær av en skive, og du har ferske kaker på kort tid. Kombiner to cookies med en kule is, og du har en enkel dessert til julens middager.
Fremtidens julefavoritter?
Nordbø avslutter:
"Vi tør å spå at cookies kan klatre enda høyere opp på listen over julefavoritter allerede til neste år."
Det ser ut som både fransk finesse og moderne trender sakte, men sikkert utfordrer de klassiske syv slagene på norske kakebord.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON med massevis av gode oppskrifter.