Forside MAT Saftige lussekatter til Luciadagen: Slik har du aldri smakt dem...

Saftige lussekatter til Luciadagen: Slik har du aldri smakt dem før

Lussekatter, christmas, jul, lucia
Sara Johannessen / Matprat

En af de eldste tradisjoner i førjulstida, nemlig Lucia-dagen – er her. Denne oppskriften er helstøpt og gir deilig saftige lussekatter.

Akkurat nå leser andre

Luciadagen, som feires 13. desember, har røtter i feiringen av den hellige Lucia av Syrakus, en kristen martyr fra det 3. århundre.

Navnet hennes, Lucia, stammer fra det latinske ordet «lux», som betyr lys, noe som gjør henne til et symbol på lys i vintermørket.

Svenskene har størst tradisjon med feiringen av Luciadagen, men også her hjemme har tradisjonen hvor hvitkledde barn bringer ys og glede på en av årets mørkeste dager , vunnet frem.

Lusekatter som symbol på lyset

Tradisjonen inkluderer også lussekatter, et bakverk med safran, som symboliserer solen og lyset.

Disse ble opprinnelig servert til gårdsfolket som en del av en tidlig frokost på sengen. Opphavet til skikken går trolig tilbake til gamle solsymboler og førkristne tradisjoner.

Les også

Tradisjonen tro skal lussekatter inneholde safran som er verdens dyreste krydder. Safran selges på apoteket og i enkelte butikkjeder. Det går også an å bruke å bruke gurkemeie som også gir en fin gulfarge, men så får du ikke den markante safran-smaken.

Slik lager du dine egne lusekatter slik du aldri har smakt dem før:

Saftige lussekatter som får englene til å synge

Ingredienser:

  • ca. 15 dl hvetemel
  • 2 dl sukker
  • ca. 1 ts salt
  • 5 dl melk
  • 2 stk. egg
  • 50 g gjær
  • 0,25 g safran eller gurkemeie
  • 200 g smør
  • 2 ss rosiner til pynt
  • 1 stk. egg til pensling

Fremgangsmåte:

1. Ha mel, sukker og salt i en bakebolle. Rør det raskt sammen. Hold gjerne tilbake 1 dl mel, som du kan tilsette senere om deigen blir for klissete.

2. Visp sammen melk og egg. Bruk romtempererte råvarer eller varm forsiktig opp blandingen til 25-30 °C. Smuldre gjæren i melkeblandingen, og rør til den er helt oppløst. Bruker du tørrgjær kan den tilsettes i bollen med det tørre.

3. Tilsett safran i melkeblandingen, og rør godt slik at melken får en fin, gul farge. Avkjøl.

Les også

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

4. Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i 5-10 minutter på lav hastighet til deigen samler seg og slipper bollen litt. Er deigen veldig klissete kan du tilsette resten av melet.

5. Ha romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og har en blank, fin overflate, ca. 10 minutter. Ta gjerne «glutentesten» mot slutten av eltingen. Strekk i deigen – føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.

6. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, 1 – 1,5 time.

7. Ha deigen på melet bakebord. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter. Bruk litt mel på kjøkkenbenken til utbakingen dersom nødvendig.

Les også

8. Pynt med rosiner. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.

9. Stek lussekatter midt i ovnen på 225 °C i 8–10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.

Oppskriften er hentet fra Matprat.no

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Ads by MGDK