Sesongkake i fjortende potens - bruk stilkene mens du kan!

12/05/2025 14:01

Hanne

MAT
foto: Shutterstock
Rabarbrakake med marengslokk - et sus av vår!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sesongvarer er eksklusive, og ikke minst kortreiste og bærekraftige - så når du allikevel er i gang med å lage din egen matkalender over råvarer skal denne helt sikkert med.

En deilig rabarbrakake toppet med søt og sprø marengs. La kaken avkjøle seg litt før den skjæres i stykker – men ikke vent, for den smaker aller best når den er helt nybakt.

Oppskrift til 12 personer

Ingredienser

Til kakebunnen:

  • 125 g mykt smør

  • 125 g sukker

  • 4 eggeplommer

  • 250 g hvetemel

  • 2 ts bakepulver

  • 1 dl melk

  • 1 springform (24 cm i diameter)

Rabarbrakompot:

  • 1 bunt rabarbra, ca. 750 g

  • 1 vaniljestang

  • 150 g sukker

Marengslokk:

  • 4 eggehviter

  • 200 g sukker

  • 2 ss melis

Slik gjør du:

Rabarbrakompot:

  1. Rens rabarbraene og skjær dem i biter på ca. 2 cm. Legg bitene i en ildfast form.

  2. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland frøene med sukkeret og dryss blandingen over rabarbraen. Legg også den tomme vaniljestangen i formen.

  3. Bak rabarbraen i ovnen på 175 °C i 15 minutter, til den er mør. Rør lett rundt og la kompotten avkjøle. Hell gjerne av litt av væsken om den virker for fuktig.

Kakebunn:

  1. Rør smør og sukker lyst og luftig med en sleiv eller håndmikser.

  2. Tilsett eggeplommene, én om gangen.

  3. Sikt mel og bakepulver over røren og vend det forsiktig inn med en skje, mens du gradvis tilsetter melk.

  4. Fordel røren i en smurt springform og forstek bunnen i 15 minutter på 175 °C. Ta kaken ut, men la ovnen stå på.

Marengslokk:

  1. Pisk eggehvitene til de skummer. Tilsett sukker litt etter litt, mens du fortsetter å piske til marengsen er stiv og blank.

  2. Bre den avkjølte rabarbrakompotten over kakebunnen.

  3. Fordel marengsen forsiktig over kompotten og sikt melis over toppen.

  4. Sett kaken tilbake i ovnen og stek videre i 15 minutter, til marengsen er gyllen.

Tips: Server kaken samme dag den bakes – da er marengsen sprø og kaken på sitt aller beste.

Oppskriften er hentet fra Femina.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Geniale triks: Slik får du klærne helt hvite igjen Har du problemer med å få de hvite klærne dine til å beholde den helt hvite fargen? Da kan disse tipsene definitivt hjelpe deg.
Far fikk sitt livs sjokk: Så sønnen i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.