Slik hakker du en løk som Gordon Ramsay (uten å gråte som en baby)

18/05/2025 11:01

Hanne

MAT
foto: Shutterstock
Og når det gjelder å hakke løk, har Ramsay en teknikk som er så effektiv at selv løken gir opp og samarbeider.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Gordon Ramsay er som en Michelin-stjernekledd tornado – intens, bråkete og en anelse skremmende, men du kan ikke nekte for at mannen vet hva han driver med. Enten du blir inspirert eller får angst bare av å høre navnet hans, så er det én ting som er sikkert: kokketipsene hans er gull verdt.

I en kjapp ett-minutts YouTube-video viser Ramsay deg hvordan du kan hakke løk som en proff – og alt koker ned til ett viktig triks: ikke rør rota! (Litt som med vanskelige familieproblemer – bare la det ligge.)

Trinn for trinn med Ramsay
Han starter med å kutte løken i to – på langs, rett gjennom rota. Den lille roten gjør mer enn å holde løken sammen – den holder også tårene tilbake. Jepp, det viser seg at roten er løkens tåregass-sentral, og ved å la den være i fred, slipper du å stå og sippe som om du nettopp har sett slutten på "Titanic".

Så tar han halve løken og holder den med tre fingre (litt som om han klemmer en veldig liten fotball), og skjærer på langs nesten helt inn til rota. Knivspissen skal peke mot rota, og snittene skal være tette som på en julenek.

Deretter kommer et elegant trekk: tre horisontale snitt fra utsiden og inn mot rota – kniven vippes litt nedover, som om den prøver å snike seg innpå løken.

Så kommer finalen: Ramsay sier du skal holde løken sammen "som en tennisball", og så kutter du på tvers, fra toppen og ned. Vips! Små, perfekte løkbiter som danser ned på skjærefjøla som små smaksgaver. Til slutt kutter du bort resten rundt rota og kaster den – med verdighet.

Hva i all verden skal du bruke all denne løken til?
Vel, om du noen gang har laget noe som faktisk smaker godt, er sjansen stor for at løk var med på laget. Hakkede løk er selve grunnmuren i verdens kjøkken – fra fransk "mirepoix" til italiensk "soffritto" og sørstatens "Holy Trinity" (nei, ikke den religiøse). Når løken er finhakket, steker den raskere, smelter inn i retten, og får deg til å føle deg som en ekte kokk – uten at du trenger å banne som Gordon (men du kan, for stemningens skyld).

Skal du karamellisere løk? Denne teknikken sparer deg for evigheter med kjedelig kutting. Og hvis du ikke trenger små terninger, men heller fine halvmåner til salater eller fajitas, hopper du bare over horisontalsnittene. Ramsay er streng, men ikke diktatorisk.

Bonus: Teknikken funker ikke bare på gule løk – du kan bruke den på hvit løk (perfekt til taco!), rødløk (hei, guacamole!) og faktisk på nesten alt som minner om en grønnsak. Zucchini, agurk, tomat – kom igjen, ta en for laget.

Så neste gang du får en løk i hånda og føler tårene presse på: Channel your inner Ramsay. Hold rota i sjakk. Og husk – det er ikke deg, det er løken.

Tipset er hentet fra Tasting Table.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Den siste nye hårtrenden er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må tenke deg nøye om før du følger den, advarer en hudlege.