11 år gammel jente død av fugleinfluensa: Nå venter svaret på det store spørsmålet

24/02/2023 10:03

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
En 11 år gammel jente er død av fugleinfluensa.

Nå venter svaret på det store spørsmålet:

Hvordan ble hun smittet.

Jenta, som kom fra landsbygda Prey Veng, i Cambodja, ble syk med feber, hoste og smerter i halsen 16. Februar.

Hun ble overført til et barnesykehus i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh, hvor hun onsdag fikk diagnosen at hun var smittet med H5N1 – fugleinfluensa. Jenta døde kort tid etterpå, og ble det første offeret for fugleinfluensa i det østasiatiske landet på ni år.

Dette kommer etter at flere dyr - inkludert pattedyr - har dødd av fugleinfluensa. Noe som skaper frykt.

Frykt for at det dødelige viruset etter hvert vil begynne å spre seg fra menneske til menneske.

Verdens helseorganisasjons generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus understreket nylig på en pressekonferanse at risikoen er lav.

«Men vi kan ikke anta at dette vil forbli tilfelle, og vi må forberede oss på enhver endring i status quo,» advarer Tedros Adhanom Ghebreyesus, og understreker at WHO følger nøye med på situasjonen.

Helsemyndighetene i Kambodsja undersøker nå hvordan den 11 år gamle jenta ble smittet.

Landets landbruksdepartement sa at alle dyrene i hjemmet hennes - 22 kyllinger og tre ender - nylig hadde dødd, og at et uvanlig høyt antall dødsfall av ville fugler hadde blitt registrert i området der jenta bodde.

Det tas nå prøver fra fuglene for å se om fugleinfluensa er årsaken.

Fugleinfluensa har så langt bare spredt seg til mennesker gjennom kontakt med smittede fugler – levende så vel som døde. Derfor advarer WHO mot å berøre døde eller syke fugler som lever vilt – og å være svært årvåkne i tilfelle tamme fugler også dør i større skala.

Sykdommen ble ikke ansett som en trussel mot mennesker før i 1997, da det var et utbrudd i Hong Kong. Siden da har 870 infeksjoner blitt rapportert blant mennesker over hele verden. 457 av de smittede døde av virussykdommen, men de siste sju årene har smitten vært på vei ned.

Nylig har det imidlertid vært flere tilfeller av infeksjon blant pattedyr. Bare i forrige uke ble mer enn 600 sjøløver funnet døde utenfor kysten av Peru - og forskere er bekymret for at det kan ha vært infeksjon mellom sjøløvene.

Så langt er det ikke påvist overføring fra menneske til menneske av fugleinfluensa.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.
Alle tror at gutten er nyfødt: Virkeligheten er en helt annen Matthew Cook ligner på en nyfødt baby. Folk får sjokk når de hører hvor gammel den lille gutten egentlig er.