17 år gamle Birgitte ble voldtatt og drept: 28 år senere skjer det utenkelige

26/05/2023 09:50

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Privat
Foto: Privat
Nesten tre tiår etter den grufulle forbrytelsen tar saken en uventet vending.

I 1995 opplevde det lille samfunnet på Karmøy en forferdelig sak da liket av 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet.

Rettsmedisinere fant at den unge kvinnen hadde blitt voldtatt og kvalt til døde.

Den dømte overgriperen og drapsmannen i saken var hennes to år eldre fetter - eller, han viste seg å ikke være det likevel.

Nå, 28 år senere, er saken avsluttet igjen: Den virkelige gjerningsmannen er funnet, skriver Se og Hør.

Og den uskyldig dømte fetteren har til og med en danske å takke for de nåværende bevisene som har sporet frem den riktige gjerningsmannen.

Det sier forsker Mikkel Meyer Andersen fra Aalborg Universitet, som har spesialisert seg på å tvinge flere DNA-spor ut av bevis som normalt ikke kan gi klare nok resultater.

Danskens kompetanse har vist seg avgjørende for gjenåpningen av den tragiske saken fra Norge. Dansken selv deltok i ankesaken i Høyesterett ved gjenåpningen av saken.

Her fant dansken at DNA-prøver viste et spesifikt Y-kromosom som bare 18 menn i verden har - ingen av dem var den dømte fetteren.

I stedet er en fremmed i sakens omfang dømt til 17 års fengsel for drapet. Mannen har siden erklært seg ikke skyldig, selv om DNA-bevis forteller en motsatt historie.

Siden Andersen skal vitne i Høyesterett i september, der drapssaken igjen skal behandles, har han ikke anledning til å kommentere saken ytterligere.

I mellomtiden, etter 25 år, har fetterens kamp for rettferdighet endelig kommet til overflaten, og han er nå renvasket for alle anklager.