Natt til lille julaften har brannvesenet rykket ut til tre bolibranner rundt om i landet. I Bergen spredte en brann i en lastebil seg til en flermannsbolig som førte til at over 5+ personer ble evakuert. I Bærum var det brann i et hus på Haslum, mens det på Kvitseid var brann i en hytte.
Det er dessverre ikke uvanlig med brann på denne tiden av året.
Nå advarer brannekspert i Frende forsikring om særlig én fare mange av oss overser.
Det tar tid å lage julemat, og nesten 70 prosent forlater maten mens den står og putrer for seg selv.
"Husk at de fleste branner starter på komfyren. Det meste du har i panna kan ta fyr og julestress gjør at du fort kan glemme maten", sier brannekspert i Frende, Øystein Øren om svarene i en ny undersøkelse Norstat har gjort for forsikringsselskapet.
Tørrkoking er skummelt
I 2022 skyldtes hele 41 prosent av utrykningene brannvesenet hadde branner eller branntilløp på komfyren. I 2023 hadde brann- og redningsvesenet nesten 98 000 oppdrag, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
"Mange av disse er såkalt tørrkoking. Altså at maten brenner seg uten at kokken får det med seg. Det er typisk det som skjer hvis du lager pinnekjøtt på litt for høy varme og vannet fordamper mens du er i et annet rom, eller ute en tur. Det kan gå helt galt og ende med brann", sier Øren.
Andre matrelaterte branner skyldes tørrsteking, overoppheting av olje og frityr, eller mat som blir glemt i ovnen.
Store forskjeller
Det er stor forskjell på hvor mange som oppgir at de går fra maten på komfyren.
I Telemark svarer hele 83 prosent at de går fra julemiddagen og gjør andre ting, tett fulgt av Troms med 81 prosent.
I den andre enden av skalaen finner vi Vestfold hvor "bare" 59 prosent gjør det samme.
Tallet er likevel alt for hæyt, skal vi tro branneksperten.
«Men jeg har jo full kontroll»
"Det er lett å tenke at du ikke glemmer det, men det vet vi at mange gjør hvert eneste år. Det viser skadestatistikken. Du tror du har kontroll, men så tar julestresset deg, eller du blir forsinket eller forhindret. Og plutselig er det gjort. Det skjer fortere enn du skulle tro", sier Øystein Øren.
I den nye Frendeundersøkelsen sier 1 av 3 at de er bekymret for brann i julemåneden. Øren anbefaler alle som ikke har det å få installert komfyrvakt.
"Den kobler ut strømmen hvis det blir for varmt og det er akkurat det som hindrer at en brann skjer", sier han.
Komfyrvakt er et krav i nye boliger i dag, men langt fra alle har det. I Frendeundersøkelsen sier 41 prosent at de har komfyrvakt.
"Med komfyrvakt går en alarm av hvis det blir for varmt på plata. Og hvis den ikke blir slått av, kutter komfyrvakten strømmen. Den er nyttig for alle, ikke bare for eldre og andre som trenger hjelp", sier branneksperten hos Frende.