60 nordmenn får reise ut av Gaza i morgen

02/12/2023 19:02

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Nå kan 60 nordmenn se frem til å komme til Norge.

Utenriksdepartementet opplyser at nesten 60 gjenværende norske statsborgere i Gaza får slippe ut søndag.

Det skriver NRK.

– Utenriksdepartementet har i dag fått positive signaler om at grensa ved Rafah vil åpne i morgen. Da vil alle norske borgere og personer med tilknytning til Norge som vi har hatt på listene våre, ha tillatelse til å reise over til Egypt. Det er vi veldig glad for, skriver pressevakt Ragnhild H. Simenstad i Utenriksdepartementet i en e-post til NTB.

Hun sier at det dreier seg om i underkant av 60 personer. Rundt halvparten av dem er barn.

– Vi understreker at situasjonen raskt kan endre seg. Det er fortsatt vanskelig å bevege seg inne i Gaza, sier Simenstad.

Utenriksdepartementet har lørdag hatt kontakt med så godt som alle de norske borgerne i Gaza og jobber med å komme i kontakt med resten for å forsikre seg om at de er kjent med muligheten for å reise ut.

– Vi har vært i løpende kontakt med israelske og egyptiske myndigheter, palestinske selvstyremyndigheter og de facto-styresmakter i Gaza for å bidra til at norske borgere får komme ut. Vi har i dag igjen formidlet listen over de norske borgerne og personer med tilknytning til Norge som fremdeles befinner seg i Gaza, sier Simenstad.

Den norske ambassaden i Kairo vil ha et team klart ved grensa for å ta imot dem som får krysse grensen. De som trenger det, kan få bistand til å reise videre til Norge, opplyser Utenriksdepartementet.