Selv om soppen er ufarlig for de fleste, kan den forårsake alvorlige sykdommer hos personer med svekket immunforsvar – og i verste fall være dødelig.
Soppen Aspergillus finnes naturlig i miljøet og trives spesielt godt i varme og fuktige klima. Soppen produserer mikroskopiske sporer som kan pustes inn. Hos friske mennesker bekjempes disse vanligvis av immunforsvaret, men hos immunsvekkede personer kan sporene feste seg i lungene og utvikle seg til infeksjoner. I enkelte tilfeller kan infeksjonen spre seg til blodet og videre til andre organer.
Klimaendringer gir bedre vekstvilkår
En fersk studie fra Universitetet i Manchester viser at et varmere klima kan gi soppen bedre vekstforhold og mulighet til å etablere seg i nye områder. Ifølge forskerne kan dette føre til en 16 prosent økning i spredningen av Aspergillus globalt, dersom temperaturene fortsetter å stige i samme takt som i dag.
Studien peker ut Nord-Amerika, Europa, Kina og Russland som regioner som kan bli berørt. I tillegg til høyere temperaturer, kan mer ekstreme værforhold som tørke, flom og hetebølger bidra til at soppsporene spres over lange avstander. Det skriver Aftenposten.
Høy dødelighet ved alvorlig infeksjon
Sykdommer forårsaket av soppinfeksjoner tar ifølge medisinske fagmiljøer livet av rundt 2,5 millioner mennesker årlig. Aspergillus regnes som den vanligste opportunistiske muggsoppen i Norge. Den kan forårsake aspergillose – en samlebetegnelse for sykdommer som oppstår når soppen får fotfeste i kroppen.
I Norge er sykdommen sjelden, og det finnes ikke sikre tall på hvor mange som rammes hvert år. Men hos mennesker med alvorlig svekket immunforsvar, som kreftpasienter eller personer som har gjennomgått organtransplantasjon, kan infeksjonen få alvorlige følger.
En undervurdert trussel
Forskningen på muggsoppens konsekvenser er fortsatt i utvikling, men de nye funnene har bidratt til økt oppmerksomhet rundt behovet for å styrke beredskapen mot slike trusler. Ifølge forskerne er det store kunnskapshull og lite konkret planverk for hvordan samfunnet skal håndtere fremtidige utfordringer knyttet til økt soppspredning.
En særlig bekymring er at varmere klima også kan endre soppens toleranse for temperatur. Det vil kunne gjøre den enda bedre tilpasset menneskekroppen, og dermed mer sykdomsfremkallende.
Tid for handling
Den nye studien understreker behovet for videre forskning og internasjonalt samarbeid om overvåking og tiltak. Økt bevissthet om hvordan klimaendringer påvirker mikroorganismer som Aspergillus, kan være avgjørende for å beskytte sårbare pasientgrupper i tiden som kommer.
Selv om de fleste fortsatt kan føle seg trygge, viser utviklingen at klimaendringene ikke bare handler om smeltende is og stigende havnivå – de kan også gjøre usynlige mikroorganismer til nye trusler mot folkehelsen.