Sommeren 2025 preges av høy streikefare på mange europeiske flyplasser. Men trodde du at du var reddet fordi du har reiseforsikring? Så må du tro om igjen.
"Flyselskapet har ansvaret – ikke forsikringsselskapet", skriver forsikringsselskapet Tryg i en melding før ferien.
Her er det fare for streik
I Frankrike, Tyskland, Itallia, Spania og Finland har alt fra bakkemannskap til flygeledere og sikkerhetspersonell allerede varslet aksjoner.
Juli og første halvdel av august er særlig sårbare perioder, med høy belastning og risiko for langvarige reiseforstyrrelser – også for norske passasjerer med mellomlandinger i disse landene.
Kapasiteten i det europeiske luftrommet er presset, og det skal lite til for at forsinkelser ett sted får store ringvirkninger, og det kan få store konsekvenser for nordmenn på vei til eller fra ferie.
Høy risiko
"Det er høy risiko for streiker og aksjoner ved europeiske flyplasser denne sommeren. — Husk at det er flyselskapet som har ansvaret for deg om du blir rammet av streik", sier Ole Irgens, pressesjef i Tryg Forsikring.
Uavhengig av hvem som streiker – pilotene, kabinpersonalet, flygelederne eller bakkemannskap – har du som passasjer tydelige rettigheter, men det er ikke forsikringsselskapet du skal henvende deg til.
"Det er viktig at reisende forstår denne ansvarsdelingen: Reiseforsikringen er et viktig supplement, men den skal ikke dekke det flyselskapet er pålagt å ta seg av. Ved forsinkelser eller kanselleringer som følge av streik skal du alltid først kontakte flyselskapet", understreker Irgens.
Dette har du rett på
Ved reiser fra en flyplass i EU/EØS-området eller til en flyplass i samme område med et flyselskap hjemmehørende i EU/EØS gjelder EUs regelverk.
På reiser utenfor EU/EØS gjelder i stedet Montreal-konvensjonen, som gir deg rett til erstatning for dokumenterte økonomiske tap som følge av forsinkelser, skadet eller tapt bagasje, men uten faste satser eller rett til standardkompensasjon.
Dette har du krav på fra flyselskapet innenfor EU/EØS-området:
Mat og drikke ved forsinkelser på to til fire timer eller mer (avhengig av reisens lengde).
Overnatting og transport ved behov.
Ombooking eller refusjon ved kansellering eller forsinkelser på mer enn fem timer:
Snarest mulig avreise til samme destinasjon.
Ombooking til senere tidspunkt.
Full refusjon av billettprisen.
Når har du krav på økonomisk kompensasjon?
Du kan ha krav på økonomisk kompensasjon på inntil 600 euro ved kansellering eller betydelig forsinkelse.
"Merk at denne kompensasjonen bare gjelder dersom streiken skyldes flyselskapets egne ansatte. Streiker blant tredjepartsaktører, som flygeledere eller sikkerhetskontrollører, gir ikke rett til kompensasjon", understreker Irgens.
Du må som regel selv kreve kompensasjonen fra selskapet.
Reiseforsikringen – et viktig, men begrenset tillegg
Reiseforsikringen dekker normalt ikke utgifter som flyselskapet er ansvarlig for.
"Men hvis flyselskapet ikke kan tilby alternativ transport innen 24 timer fra opprinnelig avgangstidspunkt, vil reiseforsikringen kunne dekke rimelige og nødvendige ekstrautgifter til transport for å innhente reiseruten din, samt eventuell overnatting dersom forsinkelsen gjør at du ikke kommer videre samme dag", opplyser Irgens og legger til:
"Vi anbefaler alle å være forberedt på en krevende reisesommer. Ved å kjenne rettighetene dine og vite hvem du skal kontakte, står du sterkere dersom ferien rammes av streik."
Trygs viktigste råd ved streikefare:
Kontakt flyselskapet først. De har plikt til å hjelpe deg med informasjon, ombooking og refusjon.
Ikke avbestill selv. Venter du til flyselskapet offisielt kansellerer, beholder du dine rettigheter.
Dokumenter alt. Ta vare på kvitteringer for utlegg til mat, drikke og transport.
Sørg for at flyselskapet har oppdatert kontaktinformasjon om deg. Last ned og bruk appene til de ulike selskapene.