Advarer mot TikTok-trend: Kan være skadelig

20/10/2023 11:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den populære sosiale medieplattformen TikTok skaper stadig nye trender.

Noen ganger er de helt ufarlige, som da «alle» begynte å spise cottage cheese, mens noen ganger kan trender være farlige og føre til dramatiske konsekvenser.

En populær trend føyer seg nå inn i rekken av farlige trender, advarer optikere.

Trenden er å se direkte på solen i fem til ti sekunder, i de første og siste 15 minuttene av dagen. Dette fenomenet kalles «sun gazing» og entusiaster oppfordrer folk til å fjerne kontaktlinser hvis de bruker det.

Trendskaperne hevder at UVB-stråler har en sunn effekt og øker produksjonen av vitamin D i øynene, noe som fører til bedre syn, skriver flere medier, blant annet Oxford Mail.

- Jeg har sun gazet i ei uke nå og jeg legger merke til at jeg ser klarere, skriver en kvinne på TikTok.

- Jeg sun gazet i dag og du kan se alle fargene på sola, i regnbuen og så mye mer, skriver ei annen.

I skrivende stund har videoene titalls millioner visninger.

Men optiker Tina Patel fra Feel Good Contacts forteller at synet ditt ikke vil bli bedre, tvert imot.

- Det finnes ingen vitenskapelige bevis som tilsier at sun gazing er trygt. Det vi vet er at sola kan gjøre skade på øyne og hud, sier hun til avisa.

Patel forklarer at det er tre forskjellige typer ultrafiolett stråling fra solen:

  • UVA har de sterkeste bølgelengdene og kan nå øyet og netthinna, som øker risikoen for katarakt og øyesykdommer i netthinna.

  • UVB har middels sterke bølgelengder og kan forårsake endringer i huden, som kan føre til forbrenning eller kreft.

  • UVC har de korteste og med skadelige bølgelengdene. De er blokkert av jordas atmosfære, og når ikke mennesker direkte.

- UV-stråler er skadelige og man må være forsiktig når man utsetter seg for dem. Det er viktig å beskytte både huden og øynene, sier Patel.

I stedet for å søke solen på skadelige måter, anbefaler hun å beskytte seg mot den.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.