Advarer mot utenlandsreiser: Foreldre bes tenke seg om

29/04/2025 13:10

redaktion

NYHETER
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Reise med baby i år? Les dette før du bestiller.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Meslinger er igjen på fremmarsj i Europa, og smittetallene er på sitt høyeste nivå på 25 år. Bare fra 2023 til 2024 ble antallet smittede i Europa fordoblet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Globalt sett har tilfellene økt med hele 70 prosent.

Økende bekymring for uvaksinerte barn

Spesielt små barn er utsatt. I 2023 sto barn under fem år for over 40 prosent av de rapporterte smittetilfellene i Europa og Sentral-Asia, ifølge en fersk rapport fra UNICEF og WHO. Det skriver DinSide

Fare ved reise

Gunnar Hasle, spesialist i infeksjonsmedisin og overlege ved Kry reiseklinikk, er tydelig i sin advarsel:

"Det er det mest smittsomme vi har, med både luft- og dråpesmitte", sier Hasle til Dagbladet.

Han fraråder reiser til land med høy meslingforekomst hvis man har en uvaksinert baby med seg.

"Hvis man skal til et av landene som har høyest forekomst, så ville jeg vurdert å la være. Eksotiske reisemål med små barn er helt unødvendig", understreker han.

Når kan vaksinen settes?

Normalt gis første dose av meslingvaksinen – som er en del av MMR-vaksinen (meslinger, kusma og røde hunder) – ved 15 måneders alder. Men ved høy smitterisiko, som reise til utbruddsområder, kan vaksinasjonen fremskyndes til 6 måneders alder, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Hvorfor er vaksinasjon viktig?

Meslinger er ekstremt smittsomt: én smittet person kan smitte mellom 12 og 18 andre. For å hindre utbrudd kreves en vaksinasjonsgrad på minst 95 prosent i befolkningen.

I land som Bosnia og Montenegro har vaksinasjonsdekningen falt til henholdsvis 70 og 50 prosent de siste årene, ifølge Kjørholt.

"Vaksineringsraten går ned, og vi mister flokkimmuniteten som vi ønsker oss. Og det bekymrer oss", forteller Kjørholt videre til Dagbladet.

Risiko for alvorlige komplikasjoner

Meslinger er ikke bare svært smittsomt, men også en av de mest alvorlige barnesykdommene vi kjenner. Sykdommen utvikler seg vanligvis i to stadier:

Første stadium:

  • Forkjølelse

  • Øyekatarr

  • Lysskyhet

  • Lett feber

  • Gjøende hoste

  • Utslett i munnen

Andre stadium:

  • Høy feber

  • Utslett som starter i ansiktet og sprer seg til resten av kroppen

Sykdommen varer som regel en uke, men kan føre til alvorlige komplikasjoner som ørebetennelse, bronkitt, lungebetennelse, og i verste fall dødsfall eller varig hjerneskade. Hjernebetennelse (encefalitt) kan oppstå 1–2 uker etter utslettet, og mellom 20 og 40 prosent av de som rammes får varig skade.

Spedbarn, tenåringer, voksne, gravide og personer med svekket immunforsvar har høyest risiko for alvorlige komplikasjoner.

(Kilde: Helsenorge)

Smittesituasjonen i Europa og Norge

Romania topper smittestatistikken i Europa, med nær 31 000 registrerte tilfeller i 2024. Totalt sto Europa for en tredjedel av alle meslingtilfeller globalt i fjor.

"Europa sto for en tredjedel av alle meslingtilfeller i verden i fjor. Det er viktig å si at Norge ligger godt an, med en vaksinasjonsgrad på 96 prosent, men den store økningen av tilfeller i Europa kan også føre til økning i Norge på sikt. Derfor er vaksiner viktig", sier Kjørholt.

I fjor ble det registrert elleve tilfeller av meslinger i Norge.

Alarm fra ECDC

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) slo nylig alarm om utviklingen: Europa opplevde nesten ti ganger flere tilfeller i 2024 enn året før. Hele 90 prosent av de diagnostiserte var uvaksinerte.

ECDC-direktør Pamela Rendi-Wagner påpeker viktigheten av solidaritet:

"Vaksinasjon er en solidaritetshandling. Når vi beskytter oss selv, beskytter vi også andre. Vi må kunne forebygge det som kan forebygges. Det er avgjørende at vi styrker innsatsen for å komme videre, redde liv og gjøre meslinger til en sykdom fra fortiden", sier hun.