Advarer om eskalerende katastrofe: Kan være den verste hungersnøden på 40 år

17/06/2024 23:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan ende i en tragedie som er nesten uforståelig.

"Vi trenger at verden våkner og ser katastrofen som skjer rett foran øynene våre," som USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield sa til  The Guardian :

"Det er allerede den største humanitære krisen i verden, og likevel truer den bare med å bli enda verre."

For i Sudan ser det ut til at en hungersnød kan utvikle seg så voldsom og dødelig som verden ikke har sett på 40 år, heter det i advarslene.

Dette skyldes borgerkrigen, som i over ett år har utviklet seg mer og mer blodig mellom Sudans militære og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).

På bekostning av sivilbefolkningen, der over 10 millioner er på flukt.

– Vi har sett anslag om dødsfall som anslår at mer enn 2,5 millioner mennesker – omtrent 15 prosent av befolkningen i de hardest rammede områdene, Darfur og Kordofan – kan dø før slutten av september, sier den amerikanske FN-ambassadøren.

Av ytterligere bekymring er det faktum at begge sider av krigen ser ut til å blokkere nødhjelp for å mate nødlidende sivile, mens våpenforsyninger fortsetter å nå fronten uhindret.

Ikke minst er situasjonen ved byen El Fasher i den nordlige delen av Darfur hårreisende. Den har vært beleiret – og dermed avskåret fra omverdenen – av RSF i to måneder.

«RSF er på vei oppover, og historisk og også i denne konflikten har grusomhetene fulgt i RSFs fotspor», sier lederen av US Agency for International Development, Samantha Power.

Hun påpeker at den paramilitære gruppen «systematisk» plyndrer lokale og humanitære hjelpeorganisasjoner for mat.

Ifølge henne er den pågående krisen «sammenlignbar med og potensielt verre» enn hungersnøden som tok livet av mer enn en kvart million mennesker i Somalia i 2011.¨

Også hun påpeker, i likhet med den amerikanske FN-ambassadøren Linda Thomas-Greenfield, enda dårligere historiske perspektiver.

– Jeg vil legge til at det mest urovekkende scenarioet vil være at Sudan utvikler seg til den dødeligste hungersnøden siden Etiopia på begynnelsen av 1980-tallet, sier Samantha Power.

Den gang døde mer enn en million mennesker, fordi verden reagerte sent, for eksempel med de kjente støttelåtene «We Are The World» og «Do They Know It's Christmas».

Senest har FN mottatt bare 16 prosent av midlene de har appellert om som nødvendige i Sudan på et tidspunkt da krigene i Ukraina og Gaza har tatt de fleste overskriftene.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.