Advarsel: Denne svært populære kjøtttypen øker risikoen for kreft betydelig

30/12/2022 11:39

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kjøtt som er behandlet med nitritter øker risikoen for å utvikle kreft betraktelig.

Selv om det blir flere og flere veganere og vegetarianere, spises det fortsatt mye kjøtt. Det kan være sunt, men spesielt én type kjøtt kan være farlig å spise for mye av.

Faktisk advarer forskere nå om at kjøtt bearbeidet med stoffet nitritt er direkte farlig å innta for ofte.

En studie utført av forskere fra Queen's University i Belfast viser at hvis du spiser kjøtt som bacon som er behandlet med nitritt og som blant annet gir den karakteristiske rosa fargen, har du 75 % større risiko for å utvikle svulster enn hvis du spiser kjøtt uten nitritter.

Kjøttet som ble brukt i forsøket inneholdt 15 % nitritt. Forskerne brukte mus til eksperimentet. Professor Chris Elliot har vært med på å lage eksperimentet.

Resultatene får ham til å ringe den britiske regjeringen:

«Resultatene av denne nye studien viser at det er en klar sammenheng med risikoen for å utvikle kreft og inntak av nitrittbearbeidet kjøtt. Inntak av nitrittholdig kjøtt utgjør en reell risiko for folkehelsen», sier han ifølge The Guardian.

Studien fant også at musene som spiste like mye vanlig kjøtt ikke hadde økt risiko for å utvikle svulster.

Den viser direkte at det er en sammenheng mellom inntak av nitrittholdig kjøtt og risiko for kreft. Dr. Brian Green er også medforfatter i studioet, og han er i likhet med Chris Elliot bekymret.

"Resultatene fra vår studie viser tydelig at ikke alt kjøtt har samme risiko for å utvikle kreft og at inntak av nitrittholdig kjøtt øker risikoen for å utvikle kreft."

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.