Advarsel: Pakk aldri inn disse matvarene i aluminiumsfolie

27/09/2023 16:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Enkelte matvarer bør ikke pakkes inn i aluminiumsfolie, advarer kjemiavdelingen i Forbrukerrådet Tænk.

Stanniol – også kjent som aluminiumsfolie – forurenser miljøet og kan frigjøre aluminium i maten hvis du pakker syrlige matvarer som sitroner inn i den. Begrens derfor bruken.

Dette er meldingen fra Forbrukerrådet Tænks kjemiavdeling, som nå advarer mot bruken. Dette skjer fordi bruken kan være farlig over lengre tid.

Ikke pakk inn disse matvarene

Det er best å ikke pakke sitroner og annen "syrlig" mat i aluminiumsfolie. Aluminiumsfolie kan slippe aluminium ut i maten når den kommer i kontakt med syrlige matvarer.

Syrlig mat er for eksempel sitroner, syltede rødbeter, agurksalat. Dette er imidlertid ikke de eneste matvarene som ikke bør pakkes inn i stanniol.

Salt mat kan også løse opp aluminium "Svært salt mat - for eksempel saltsild - kan i likhet med syrlig mat også løse opp aluminium. Aluminium kan risikere å vandre inn i maten din hvis den løses opp av syre eller salt," skriver Forbrugerrådet Tænk.

Aluminium fra stanniol kan være et problem for helsen din hvis det samler seg i kroppen over lengre tid. Dette kan blant annet påvirke:

  • Hjernen

  • Nervesystemet

  • Fruktbarheten

Selv om det ikke er sesong akkurat nå, anbefales det at du finner alternativer til aluminiumsfolie før neste gang du fyrer opp grillen.

"Du kan for eksempel bruke aluminiumsfolie eller aluminiumsbrett til grilling. Men det er en risiko for at det kan slippe aluminium ut i maten. Spesielt hvis maten er veldig salt eller syrlig," skriver Forbrugerrådet Tænk - og fortsetter:

"Velg gjerne alternativer som brett i rustfritt stål. Bruker du aluminiumsfolie, vent for eksempel med å smaksette med sitron til fisken er pakket opp".

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.
Skyller du eplet ditt? Dette bør du gjøre i stedet Skyller du eplet ditt under vann fra springen før du spiser det? Det viser seg at det er noe helt annet du bør gjøre i stedet.