Agnes Kittelsen: Går hardt ut mot Dæhlie

24/03/2023 09:49

redaktion

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
-Det provoserer meg.

Skuespiller Agnes Kittelsen (42) kaster i et intervju med Nettavisen et skarpt lys på velstående nordmenn som emigrerer til skatteparadiser i utlandet.

Hun trakk fram blant annet OL og verdensmester Bjørn Dæhlie, som flyttet til Sveits i fjor. Sveits er kjent for ekstremt lave formuesskatter og fritak for skatt på kapitalgevinster. Kittelsen er aktuell med tredje sesong av suksessserien «Exit» på NRK.

Kittelsen sa til avisen at hun ser på å gi tilbake som en forpliktelse og Dæhlie har blitt rik etter 20 år med oppmuntring fra Norge.

Hun kalte det «frekt» at han så forlot landet med alle eiendelene sine. Det skriver Se&Hør.

- Det provoserer meg, sier Kittelsen til avisen og utdyper:

- Han er jo et produkt av sine omgivelser, og de omgivelsene var jo tilrettelagt. Hele den barne- og ungdomsidretten, og Olympiatoppen, som han har vært en del av, og nytt godt av, er jo noe som det norske samfunn har skapt. Og det vil ikke han bidra til å ivareta.

Den tidligere langrennsløperen har tjent sin formue gjennom skikarrieren og investeringer, i tillegg til salg av aktivtøy, hytteutleie og dagligvarer.

Han har en formue på over 400 millioner kroner.

Nylig gjorde flere velstående nordmenn det samme som Dæhlie. Sist ut var Norges rikeste kvinne, Ninja Tollefsen.

Dæhlie forklarer årsaken til å flytte til Sveits, og sier at det er en gammel drøm som nå blir realisert for ham og kona Vilde Falck-Ytter.

- Vi flytter til Sveits fordi det er et svært spennende utgangspunkt i Europa, og at rammebetingelsene totalt sett er gode. Planen er å jobbe mindre og oppleve mer, og vi gleder oss veldig, uttalte han til Nettavisen.

Mange reagerte på flyttingen. Tidligere arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik kalte det "skuffende".

- Hver og en bestemmer selv hvor en ønsker å bo, men det er klart at når fellesskapet har gitt deg så mye og investert så mye i deg, så tror jeg det er mange som kjenner på at når man har penger å skatte av, er det litt skuffende at de pengene ikke går til Norge, sa hun.

I følge Tax Justice Network er Sveits nummer fem blant globale skatteparadiser.

Ifølge Store Norske Leksikon anslår økonomen Gabriel Zucman i sin bok «The Hidden Wealth of Nations» at om lag 8 % av verdens nettoformue er i skatteparadis og derfor fritatt for skatt .