Aktivister blokkerer inngangen til festivalen: Du blir sjokkert når du ser hva politimannen gjør

31/08/2023 17:30

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: X / Twitter
Foto: X / Twitter
Mer enn 70 000 besøkende valfarter til «Burning man» i Black Rock Desert (Nevada, USA) hvert år. I år tok det imidlertid litt lengre tid for enkelte gjester: Klimavernaktivister sperret den tofelts motorveien til festivalområdet.

Søndag ettermiddag (lokal tid) måtte demonstrantene ikke bare forholde seg til sinte billettholdere, men også med en aggressiv politimann.

En video lagt ut av Michelle Lhooq på X (tidligere Twitter) viser en politimann i Pyramid Lake som krasjet inn i en veisperring som var satt opp, ødelegge barrieren og deretter velte. Så går den hissige politimannen ut, trekker tjenestevåpenet sitt og retter det mot ubevæpnede aktivister.

Da kan du høre skrikene til en kvinne med ordene «Vi er ikke voldelige», fortsetter den korthjertede mannen i uniform for å arrestere henne.

Han ber febrilsk aktivistene legge seg ned på bakken før han til slutt legger håndjern på en av deltakerne.

Demonstrantene sperret tidligere veien med en trailer og forårsaket trafikkork i omtrent en time. Som rapportert av The Guardian, var protesten en aksjon fra Seven Circles, en sammenslåing av gruppene Extinction Rebellion, Rave Revolution og Scientist Rebellion.

Rundt blokaden satte mennene og kvinnene opp skilt med slagordene «Moder Jord trenger vår hjelp» eller «Systemendring». Fire aktivister lenket seg til traileren og stakk armene gjennom PVC-rør.

«De er gale, det er idioti», klaget festivalgjenger Molly, misfornøyd med at det tok henne litt lenger tid å komme til den enorme festen.

Noen av gjestene, som satt fast i trafikken, prøvde til og med å flytte traileren på egenhånd, uten å se på flyene som aktivistene informerte om handlingen med.

Med tiltaket ba demonstrantene festivaloperatører om å forby ankomster av private jetfly, bruk av engangsplast og ubegrenset bruk av generatorer og propan.

Arrangementet, som opprinnelig startet som en hippiefestival og er kjent over hele verden, har de siste årene blitt stadig mer besøkt av kjendiser og influencere i deres bensinslukende luksushusbiler.

"Flere private jetfly flyr til Burn enn noen gang før. Vi brenner propan for moro skyld. De luftkondisjonerte kuplene blir større for hvert år," sa Tommy Diacono, medgründer av Rave Revolution.

Arrangørene av «Burning Man» hevder å være miljøvennlige og har annonsert planer om å gjøre hele festivalen mer bærekraftig. Ifølge aktivistene er imidlertid målene som er satt langt fra tilstrekkelige.