Al-Qaida oppfordrer til terror: Angrip kongehuset

18/08/2023 07:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Det svenske kongehus
Foto: Det svenske kongehus
Terrororganisasjonen oppfordrer til angrep på danske og svenske overhoder – inkludert de kongelige.

På Al-Qaidas mediekanal As-Sahab oppfordret terrororganisasjonen i helgen sine medlemmer til å angripe danske ambassader og diplomater verden over på grunn av koranbrenninger – og her ble også kongefamilien tatt opp.

B.T. har fått den tre sider lange uttalelsen de har fått fra organisasjonen MEMRI oversatt fra arabisk til dansk, og her viser den rystende oppfordringen blant annet at «kongene av Sverige og Danmark» også må ødelegges.

"Den islamske nasjonen opplever i dag en krigersk oppbygging og fremgang av korsfarerne som selv brenner den ærede boken i Koranen. Bak dem står korstogets ledere med sine hærer, utstyr, regjeringer og folk, ledet av kongene av Sverige og Danmark (...) De vandrer hovmodig i sine rekker mens de bærer det store korset på hodet. Overfor dem står mer enn to milliarder muslimer, hvorav ingen har stått frem så langt!! Er den sjokkerende oversatte uttalelsen."

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp ser selv på budskapet som en «indirekte trussel» og beskriver terrororganisasjonens trusler mot skandinaven som «symbolske mål».

En detalj i oppfordringen fra terrororganisasjonen kan betraktes som litt betryggende: Ordet Al-Qaida bruker er spesifikt «kongene».

– Og vi har ingen konge i Danmark, så det ville ikke gitt så mye mening. Derfor er nok intensjonen at referansen til korsfarerne og «kongene» kan bidra til å oppildne tilhengere ved å skape en historisk referanseramme. De kjenner historiene om kongenes korsfarere og kan relatere seg til det, sier Jacob Kaarsbø, sikkerhetspolitisk analytiker i Think Tank Europe og tidligere sjefanalytiker ved det danske forsvarets etterretningstjeneste.

Kongefamilien har så langt ikke kommentert truslene fra den globale terrorgruppen.

Læs også:

Over 2000 lastebiler blokkerer landets grense i protest Døgnet rundt vil polske lastebilsjåfører sperre grensen mellom Ukraina og Polen.