Alarmerende funn i rødvin

25/04/2025 19:00

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
En studie av flasker tappet etter 2010 viser bekymringsfulle mengder med farlige stoffer.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Selv vin er ikke lenger beskyttet mot den økende miljøbekymringen om PFAS-forurensning.

En ny studie fra Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) har avslørt et alarmerende funn: vin produsert i Europa etter 2010 inneholder betydelig høyere nivåer av den såkalte "evig kjemiske" TFA - trifluoreddiksyre.

Stoffet er et nedbrytningsprodukt av PFAS og er mistenkt for å påvirke både økosystemer og menneskers fruktbarhet. Dette skriver The Guardian.

Forskerne testet 49 kommersielle viner fra ti europeiske land. Det ble ikke funnet spor av TFA i viner produsert før 1988. Men i nyere viner – spesielt de fra 2021-2024 – økte konsentrasjonene drastisk og nådde et gjennomsnitt på 121 mikrogram per liter. Økologiske viner viste lavere nivåer enn konvensjonelle, men begge kategoriene ble berørt.

Studien viste også en sammenheng mellom høyt TFA-innhold og store mengder sprøytemiddelrester i vinene. I følge PAN Europe er PFAS-baserte plantevernmidler og fluorholdige kjølemidler de primære kildene til den økende TFA-forurensningen, som har vært på vei opp siden 1990-tallet.

Bekymringen er at TFA – som ikke brytes ned naturlig og er vanskelig og kostbart å fjerne fra miljøet – nå utgjør en trussel på global skala. Flere forskere kaller økningen i TFA-nivåene en indikator på at stoffet kan overskride de såkalte planetariske grensene. I praksis betyr dette at naturens egne kretsløp kan bli irreversibelt forstyrret.

Basert på resultatene av studien oppfordrer PAN Europe EU-kommisjonen og medlemslandene til å forby PFAS-sprøytemidler og innføre strengere reguleringer. Organisasjonen mener det haster med å ta politisk ansvar for å beskytte både miljø og helse i Europa mot de langsiktige konsekvensene av PFAS-forurensning.