En omfattende studie utført av forskere ved Fudan University i Shanghai, publisert i det anerkjente tidsskriftet Neurology, viser at høyt inntak av ultraprosessert mat kan knyttes til tidlige symptomer på Parkinsons sykdom.
Overraskende funn etter 26 års oppfølging
Forskerne fulgte mer enn 42 000 personer over en periode på opptil 26 år. I løpet av studien rapporterte deltakerne jevnlig om sine kostvaner, samtidig som de ble undersøkt av leger for symptomer relatert til Parkinsons sykdom. Det melder DinSide
Målet var å finne ut om det finnes en sammenheng mellom kosthold og utviklingen av tidlige Parkinsons-symptomer. Resultatene var tydelige.
"Det er økende bevis for at kostholdet ditt kan påvirke utviklingen av Parkinsons sykdom. Vår forskning viser at å spise for mye prosessert mat, som sukkerholdige brus og pakkede snacks, kan framskynde tidlige tegn på Parkinsons," sier studiens hovedforfatter Xiang Gao i en pressemelding publisert av American Academy of Neurology.
Hvem er mest utsatt?
Deltakerne ble delt inn i grupper basert på hvor mye ultraprosessert mat de inntok.
Den gruppa som hadde det høyeste inntaket – definert som 11 eller flere porsjoner daglig – hadde 2,5 ganger større sannsynlighet for å vise tre eller flere tidlige symptomer på Parkinsons, sammenlignet med gruppa som spiste under tre porsjoner daglig.
En porsjon kunne være noe så enkelt som én boks brus, 28 gram potetgull, en pølse, en skive kake eller en spiseskje ketchup.
Symptomer forskerne kartla
Studien tok utgangspunkt i flere tidlige symptomer på Parkinsons, blant annet:
Søvnforstyrrelser
Depresjon
Forstoppelse
Redusert luktesans
Smerter i kroppen
Overdreven søvnighet på dagtid
Nedsatt fargesyn
"Vi fant at denne gruppa hadde 2,5 ganger høyere risiko for å ha tre eller flere tidlige tegn på Parkinsons, sammenliknet med de som spiste mindre enn tre porsjoner daglig," forklarer Gao.
Viktigheten av sunne matvalg
Selv om forskerne understreker at studien ikke viser en årsakssammenheng – altså at ultraprosessert mat forårsaker Parkinsons – mener de likevel at funnene er alvorlige og bør tas på største alvor.
"Å velge å spise mindre prosessert mat og mer næringsrik mat kan være en god strategi for å opprettholde hjernehelsa," uttaler Gao.
Det presiseres at studien har visse svakheter. Blant annet ble matinntaket rapportert av deltakerne selv, noe som kan ha ført til unøyaktige data.
"Mer forskning er nødvendig for å bekrefte våre funn om at å spise mindre prosessert mat kan bremse de tidligste tegnene på Parkinsons sykdom," påpeker Gao.
Tidligere advarsler
Dette er ikke første gang forskere advarer mot konsekvensene av ultraprosessert mat. Tidligere studier, blant annet omtalt i Dagbladet, har pekt på at denne typen matvarer kan være ansvarlig for tusenvis av dødsfall årlig.
Den nye studien er støttet av flere prestisjetunge institusjoner, deriblant National Institute of Neurological Disorders and Stroke og National Natural Science Foundation of China.