Alle er i sjokk: Mann frikjent for voldtekt av barn

27/02/2023 12:40

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En 50 år gammel mann er frikjent for voldtekt på grunn av et ord retten ikke «forsto».

Reaksjonene i Sverige har vært store etter at en 50 år gammel mann ble frikjent for å ha voldtatt et barn. Han ble dømt i tingretten, men lagmannsretten gjorde en annen vurdering.

De mente det var bevist at mannen stakk en finger i en ti år gammel jente, men fire dommere holdt seg til betydningen av ordet «snippa», som er et svensk ord for vagina.

Den eneste kvinnelige dommeren argumenterte for at lagmannsretten skulle følge høyesteretts linje og dømme mannen til tre års fengsel.

De fire mannlige dommerne mente derimot at det ikke var noen forklaring på hva aktor mente med ordet «snippa».

Mennene begynte også å diskutere hvor langt mannens finger hadde vært inne i jenta.

Den 50 år gamle mannen ble senere frikjent i lagmannsretten, og nå pågår det en digital protest, der tusenvis av Instagram-brukere sprer emneknaggen #jagvetvadensnippaär (jeg vet hva en snippa er)

Lagmannsrettens advokat Åke Thimfors har ikke kommet til reaksjonene.

– Jeg har litt vanskelig for å uttrykke meg fordi jeg ikke er kjent med det. Det er fortsatt helg, og jeg er ikke like aktiv på sosiale medier, i hvert fall ikke i helgene, sier  han  .

På spørsmål om han forstår reaksjonene, ga han følgende svar:

– Vi gjør jobben vår og vet hvor beviskravet ligger, at det må konstateres utover enhver rimelig tvil at det har skjedd, slik aktor sier. Hvordan folk flest som ikke jobber i retten reagerer, synes jeg det er vanskelig å forstå fullt ut. Men ja, ja.

Åke Thimfors fikk også et spørsmål om «snippa» er et svært vanlig navn på kvinners mage. Ordet 'snippa' kan sammenlignes med de danske navnene som 'fitte', 'mis', 'tissekone', etc.

– Ja, det er godt mulig at det er det. Men som dommen sa, skrev vi der at vi er tilbøyelige til hva vanlig språk betyr. Det er forskjellige steder på kvinnelige ytre kjønnsorganer, og det kan være forskjellig i alvorlighetsgrad avhengig av hvor berøringen er. Påtalemyndighetens tiltale gjaldt en enkelt forbrytelse, voldtekt av barn. Man kunne tenke seg at påtalemyndigheten hadde en variasjon med andre typer seksualforbrytelser. Det var ingen slik påstand som vi kunne vurdere, sier Thimfors.

Familien til den lille jenta føler seg sikkert utrolig trist, sint og fornærmet.