Nattlig landing og rask overtakelse
I det hypotetiske scenariet lander et sivilt fly uten tillatelse midt på natten i Nuuk. Ombord er bevæpnede amerikanske spesialstyrker som umiddelbart tar kontroll over flyplassen. De beveger seg videre inn i byen, avvæpner politiet og arresterer grønlandske myndighetspersoner. Deretter sikrer de havna og gjør byen til amerikansk kontrollert område. Innen få timer kommer forsterkninger, med pansrede kjøretøy og representanter fra amerikanske myndigheter. Innen et døgn vil de ha tatt kontroll over alle større lufthavner i landet. Det skriver DR.
En trussel Nance tar på alvor
Malcolm Nance, som har 20 års erfaring fra amerikansk etterretning, inkludert operasjoner i Midtøsten og Nord-Afrika, mener dette ikke bare er en konspirasjonsteori. Han mener det finnes tegn på at USA allerede vurderer slike scenarioer. Han hevder at Trump har gitt sitt nasjonale sikkerhetsråd i oppdrag å utrede konsekvensene av å inkludere Grønland i USA, og at informasjonskrigføring allerede er i gang – blant annet gjennom sosiale medier som sprer budskap om "frigjøring" og "uavhengighet" for Grønland.
Etterretning og informasjonskrig
Nance er for tiden i Nuuk for å samle informasjon og forstå situasjonen på bakken. Han påpeker at det er observert en økning i amerikansk etterretningsaktivitet rettet mot Grønland, noe som bekrefter rykter i amerikanske medier. Han advarer mot bruk av falske kontoer i sosiale medier som kan forsøke å splitte Grønland og Danmark.
Konsulatutvidelse og militær strategi
USA er i ferd med å flytte sitt konsulat i Nuuk til en større bygning med plass til flere hundre personer, noe Nance mener kan bli et fremtidig hovedkvarter for amerikanske operasjoner. Samtidig vurderer amerikanske myndigheter å flytte sikkerhetsansvaret for Grønland fra europeisk til amerikansk militær kommando, noe som ifølge ham kan skje i det stille – uten at andre NATO-land nødvendigvis oppdager det.
En advarsel og en oppfordring
Malcolm Nance mener Danmark bør ta utviklingen på alvor og anbefaler å vise styrke ved å sende flere soldater til Grønland. Han oppfordrer også til protester dersom amerikanske representanter kommer på besøk, og han mener både grønlendere og dansker bør være forberedt – men ikke la seg styre av frykt.
Til slutt slår han fast at selv om et slikt invasjonsscenario kan høres ut som en dårlig film, må det tas på alvor når signalene kommer fra øverste hold i amerikansk politikk.