Ari Behns mor åpner opp: "Veldig sårt"

24/03/2023 12:56

redaktion

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Marianne Behn levde gjennom enhver mors verste mareritt.

Hun mistet sønnen Ari Behn til selvmord i 2019 og måtte kjempe seg gjennom en tung og vanskelig sorg..

Ari var en mann kjent for nordmenn både som en dyktig kunstner og som eksmannen til prinsesse Märtha Louise.

Nyheten om at han ikke lenger var blant oss sjokkerte hele nasjonen, men det enorme tapet var selvsagt det største for familien. Ikke minst for hans tre døtre Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallullah.

Tidligere i vinter ga Märtha Louise et intervju for første gang etter at det ble avslørt at hun trakk seg fra sine kongelige plikter i fjor høst.

Dette gjorde hun på svensk fjernsyn i programmet «Min sanning» («Min sannhet»), og intervjuet vakte en del oppsikt.

I intervjuet trakk prinsessen blant annet frem pressens kritikk mot eksmannen og den negative påvirkningen omtalen hadde på Ari Behn.

Da programlederen i «Min Sanning» spurte om pressen hadde skylden for hans død, svarte Märtha:

– Det sa de selv også, til dels. Hans mentale helse gikk mye på det at han fikk tyn i media. Men jeg sier ikke at det var noen sin skyld. Det er jo alltid hvordan man tar ting, sa hun, og la til:

– Pressen tok jo selvkritikk etter at han døde, på at man kanskje var litt drøye mot ham, og at han bare fikk kritikk og egentlig var en kjempefin person. Det sa de aldri når han var med meg. Da var han bare påfugl og arrogant.

Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, reagerte skarpt på erklæringene til prinsessen. Hun understreker at prinsessen står fritt til å uttrykke sterke meninger om norsk presse og til å kritisere media.

– Men hun må også regne med reaksjoner når hun går så langt som hun gjør i dette intervjuet. Slik jeg tolker henne, gir hun langt på vei norske medier skylden for at Ari Behn tok sitt liv. Det er dypt rystende, svært urettferdig og fullstendig udokumentert, sier Nybø til NRK og avviser samtidig at pressen har tatt selvkritikk på dette etter Behns død.

Når Dagbladet møter Marianne Solberg Behn, Aris mor, er det tydelig at hun ikke deler sin tidligere datters oppfatning.

– Det får være Märthas opplevelse. Det var nok mange bekker som førte til at Ari ga opp, men jeg vil ikke gi noen skylden – ikke pressen heller. Det er viktig for meg å fortelle at Ari ikke var psykisk syk. Han var nedkjørt, psykisk og fysisk på felgen. To operasjoner, én for en cyste i øret, og deretter en bihuleoperasjon, førte til komplikasjoner. Dét på toppen av et havarert ekteskap. Jeg ba ham vente med den siste operasjonen til han ble sterkere. Han hørte ikke på meg, sier Aris mor i et større intervju med Dagbladet.

Ifølge Marianne begynte Aris nedadgående spiral i 2018, etter bruddet med Märtha Louise.

– Det er først når du mister noe, at du virkelig vet hva du hadde. Jeg vet at han ville helst tilbake til Märtha og jentene. Märtha ønsket nok ikke det. Jeg hadde lenge visst at de slet i forholdet, som så mange andre ektepar gjør. Han mistet så mye mer enn familien, tenk hvilke sirkler han var en del av. Plutselig sto han utenfor. Dette var veldig sårt for ham, sier hun.

Til dette svarer Märtha at «Det er enhver mors rett å bevare minnet om sin sønn på den måten hun ønsker. Men jeg vil understreke at det viktige nå, er at vi står sammen som familie og ser framover og hjelper hverandre gjennom sorgen.»

Märtha Louise fortsetter å understreke at som foreldre og besteforeldre har de nå et felles ansvar for å beskytte barn.

Foto: Arkiv

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.