Bensin- og dieselbiler blir forbudt

28/10/2022 09:34

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et forbud mot diesel- og bensinbiler i EU kan tre i kraft om 13 år.

Europaparlamentet og EUs medlemsland ble torsdag enige om å innføre forbud mot salg av nye diesel- og bensinbiler fra 2035.

Europaparlamentet stemte for et forbud mot nye CO2-utslippende biler tilbake i juni. Men forslaget har ventet på endelig godkjenning fra medlemslandene og EU-kommisjonen.

– Denne avtalen er gode nyheter for sjåførene. Biler som ikke slipper ut CO2 vil bli billigere, noe som gjør dem lettere å ha råd til og få tilgang til, sier Europaparlamentets sjefforhandler Jan Huitema.

Avtalen er at nye biler skal slippe ut 100 prosent mindre CO2 innen 2035, og 55 prosent mindre enn de gjør i dag, innen 2030.

EU hadde allerede et mål om at nye biler skal selges i 2030 og slippe ut 37,5 prosent mindre CO2.

De tre partene ble også enige om at EU bør komme med et forslag til hvordan biler som kjører på CO2-nøytralt drivstoff kan selges etter 2035.

– Jeg tror vi kan dra nytte av den teknologiske endringen. Tidslinjen vi ser for oss vil også være oppnåelig for bilprodusenter, sier Tsjekkias industriminister Jozef Sikela i en uttalelse.

Et mindre bilfirma kan forhandle frem et lavere mål enn de store bilselskapene frem til 2036. Her vil de også rammes av kravet om 100 prosent mindre CO2-utslipp.

I dag står biler for 12 prosent av de totale CO2-utslippene i EUs 27 medlemsland. Transportsektoren som helhet står for rundt en fjerdedel.

Forbudet er den første loven som endelig blir vedtatt fra en større pakke for å begrense EU-landenes CO2-utslipp.

Nå som loven er endelig vedtatt, må hver medlemsstat vedta loven i sine egne land.

Det er foreløpig ingen planer om et forbud mot å kjøre bil som slipper ut CO2, ifølge dpa.