Birgitte ble drept som 17-åring: Nå kan nye bevis få tiltalte frikjent

24/10/2023 17:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Privat
Foto: Privat
Nye DNA-resultater har endret alt i den sjokkerende saken.

En av Nordens mest sjokkerende drapssaker tar en sjokkerende vending. Det norske rettssystemet har blitt rystet av oppsiktsvekkende DNA-nyheter som potensielt kan endre utfallet av en nylig drapsdom.

Det brutale drapsmysteriet til 17 år gamle Birgitte Tengs, som forble uløst i 28 år, fant endelig en form for lukking tidligere i år med domfellelsen av Johny Vassbakk for drapet på ungjenta.

Men nå er det nye og potensielt avgjørende DNA-spor som utfordrer rettens avgjørelse.Dette skriver Dagbladet.no.

Dutch Netherlands Forensic Institute har foretatt en analyse av DNA-spor funnet på Birgitte Tengs tights og har avdekket at det er DNA fra tre forskjellige menn til stede.

I tillegg til Johny Vassbakks DNA er det spor etter en kriminaltekniker og en tidligere 17 år gammel gutt som var nær venn av Birgitte Tengs.

Den 17 år gamle gutten, som var en av de siste som så Birgitte Tengs i live, har et alibi som fortsatt står. Til tross for tilstedeværelsen av hans DNA på strømpebuksen, er han ikke mistenkt i saken.

Det rettsmedisinske DNA-sporet kan forklare seg selv på grunn av de mindre strenge prosedyrene som ble brukt på 1990-tallet da sikkerhetstiltak ikke var så utbredt som i dag.

Men det mest overraskende funnet er DNA fra to andre menn som ikke er identifisert. Dette setter spørsmålstegn ved bruken av DNA-bevis i en straffesak så mange år senere.

"Funnene av de nye testene bekrefter det vår klient har sagt hele tiden; at han ikke hadde noe med drapet å gjøre og at det må gjøres videre etterforskning. Disse nye funnene viser hvor flyktig DNA er og at det ikke kan bevises at vår klientens DNA ble deponert i forbindelse med drapet», sier forsvarer Stian Kristensen til Dagbladet.

Birgitte Tengs ble funnet drept i nærheten av hjemmet sitt på Vestlandet i 1995. Johny Vassbakk ble første gang pågrepet i 2021 og dømt til 17 års fengsel i begynnelsen av september 2023, men han har konsekvent nektet straffskyld og har anket dommen.

Læs også:

Kjent TV-kokk har gått bort: Han ble 57 år gammel Den populære TV-kokken ble bare 57 år gammel.
Politiet advarer mot iPhone Politiet har utstedt en presserende advarsel om en ny funksjon i den siste iterasjonen av iOS.