Blir du sur bak rattet? Slik unngår du det

12/10/2023 18:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange nordmenn opplever sitt eget eller andres sinne på veiene, og dette kan ødelegge den gode stemningen og skape farlige situasjoner. Ekspert på sinnemestring kommer her med gode tips for å unngå konflikter og dårlig stemning.

Er du irritert over mystiske manøvrer fra andre sjåfører på veiene? Eller har du opplevd at andre virker frustrerte og kanskje kjører aggressivt? Hvis du av og til opplever road rage, er du langt fra den eneste.

Det er flere grunner til at vi blir sinte i trafikken, sier psykolog Jens Einar Jansen, som er ekspert på sinnemestring. Spesielt tre scenarier gjentar seg ofte. Det skriver OK i en pressemelding.

«Den første handler om mangel på fart, kanskje du har det travelt og irritert deg over at alt går for sakte. Det andre er at du tror at andre gjør en feil. Det irriterer oss, og det er noe vi reagerer sterkt på. Spesielt hvis andre gjør en feil som setter sikkerheten i fare, sier Jens Einar Jansen og fortsetter:

«Det tredje scenariet er at vi reagerer på at andre blir sinte. De viser det for eksempel ved å gestikulere, rope eller kjøre aggressivt – og dette provoserer oss og kan bidra til å eskalere situasjonen», sier psykologen.

Værsinne skaper usikkerhet

En studie utført av analyseinstituttet YouGov for GF Foundation i 2022 viser at over halvparten av de spurte bilistene hadde opplevd aggressiv adferd fra andre trafikanter i løpet av de siste tre månedene.

Studien viste også at 70 prosent har opplevd å bli sinte selv i trafikken, og nesten hver tredje bilist har på en eller annen måte uttrykt det sinne på veiene.

Men det er ikke optimalt å hisse seg bak rattet, for det går utover vårt eget humør, trafikksikkerhet og kan potensielt også være dårlig for relasjonene våre hvis det skjer ofte, forklarer Jens Einar Jansen.

F.eks. kan dine medpassasjerer og ikke minst barna i baksetet bli utrygge dersom det kommer utbrudd, gester og kommentarer.

Slik unngår du å bli irritert i trafikken

Heldigvis kan vi gjøre noe for å forhindre at vårt eget og andres sinne påvirker drivkraften. Blant annet ved å fjerne stressaspektet, som ofte kommer av at man er litt for sent ute til det.

«Hvis du kan unngå å være tidsoptimistisk og kanskje planlegge turene dine litt bedre, så har du kommet langt. Da kan du nyte turen bedre», sier Jens Einar Jansen.

Hvis det er andre som viser sinne mot deg på en eller annen måte, har Jens Einar Jansen også noen råd.

«Det handler om å prøve å holde seg rolig. Synes det er synd for dem å være så irriterte, men ikke la det påvirke deg. Hvis du i tillegg begynner å bli begeistret selv, så sitter ofte den følelsen lenge. Og begynner du å gestikulere eller lignende, kan du også risikere å eskalere situasjonen», sier han.

Han mener det handler om å bestemme seg for at det er noe man vil gjøre noe med og ta ansvar for:

– Det er lurt å tenke på hva slags situasjoner som gjør deg sint og legge en plan for hva du vil gjøre videre slik at det ikke påvirker deg så mye, sier han.

Læs også: