Bor du her? Da kan du være i faresonen for kjøttallergi

30/04/2025 14:20

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ny studie: Her er risikoen for kjøttallergi størst.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En ny studie viser at bosted og landskapsmiljø kan ha stor betydning for risikoen for å utvikle den uvanlige kjøttallergien kjent som alfa-gal-syndrom (AGS).

Tilstanden, som utløses av flåttbitt, blir nå koblet til geografiske områder med spesifikke naturtrekk. Det skriver DinSide

Forstadsliv og spredte skogområder gir høyere risiko

Forskere fra Universitetet i Nord-Carolina har gått gjennom 462 bekreftede tilfeller av AGS og brukt avansert datamodellering for å kartlegge sammenhenger mellom miljø og allergirisiko.

Det viste seg at personer som lever i områder preget av «åpen romutvikling», som typisk gjelder forsteder med parker, skogfragmenter og spredte trær, har økt risiko for å utvikle kjøttallergien.

"Resultatene viser at AGS er knyttet til fragmenterte habitater, som enslig stjerneflått foretrekker," forklarer forskerne bak studien, som er publisert i PLOS Climate.

I kontrast til dette fant forskerne at tett befolkede byområder ser ut til å beskytte mot AGS, da færre tilfeller forekommer i slike miljøer.

Enslig stjerneflått: Hovedmistenkt

Synderen bak sykdommen er hovedsakelig den såkalte enslige stjerneflåtten. Denne flåttypen er bærer av det som utløser AGS og er utbredt i de østlige og sørøstlige delene av USA. Det betyr at personer som planlegger reiser til disse områdene, bør være ekstra oppmerksomme.

Et kjent tilfelle omtalt av DinSide involverte en mann fra New Jersey som ble «ufrivillig vegetarianer» etter et flåttbitt.

Hva er egentlig kjøttallergi?

Til forskjell fra vanlige matallergier, som gir umiddelbare reaksjoner på proteiner, utvikles kjøttallergi som følge av flåttbitt – og reaksjonene kommer ofte forsinket.

"Ved annen matallergi er det som regel proteiner som er utslagsgivende, og symptomene oppstår vanligvis i løpet av få minutter. Kjøttallergi gir ofte forsinkede allergiske reaksjoner, ofte fra to til syv timer etter inntak," forklarer Guro Waage i Norges Astma- og Allergiforbund i en artikkel publisert på forbundets nettsider.

Symptomene varierer fra milde plager som kløe og mageproblemer til alvorlige tilfeller av anafylaksi – en potensielt livstruende tilstand.

Kraftig økning i tilfeller

Ifølge studien har forekomsten av AGS økt dramatisk – fra bare 24 dokumenterte tilfeller i 2009 til over 34 000 i 2019. Årsaken? Økende flåttpopulasjoner og endringer i klima og landskapsbruk kan spille inn.

Flåttsenteret i Norge rapporterer årlig mellom 10 og 20 henvendelser om kjøttallergi etter flåttbitt. På sine nettsider advarer de om at situasjonen kan forverres:

"Ifølge svenske forskere, er det ikke usannsynlig at forekomsten vil øke i fremtiden ettersom flått er et økende problem," skriver Flåttsenteret.

Slik kan du beskytte deg

For å redusere risikoen for flåttbitt – og dermed AGS – anbefaler forskerne noen enkle tiltak:

  • Bruk flåttmiddel når du ferdes i naturen

  • Undersøk kroppen for flått etter utendørsaktiviteter

  • Fjern flått så raskt som mulig dersom du finner en

  • Vær spesielt oppmerksom i områder med skogfragmenter og forstadsparker