Canada i stor tabe: Hyller veteran med nazistisk fortid

30/09/2023 11:30

Emma

Nyheter
Foto: X
Foto: X
Canadas statsminister kalte hendelsen «dypt pinlig for Canadas parlament og alle kanadiere». Presidenten har nå gått av.

Alt var umiddelbart gledelig da krigsveteranen Jaroslav Hunka fredag ble hyllet under Ukrainas president Volodymyr Zelenskyys besøk i Canadas parlament.

"I dette rummet i dag har vi en ukrainsk-kanadisk veteran fra andre verdenskrig som kjempet for ukrainsk uavhengighet mot russerne og som fortsatt støtter soldatenes kamp. Selv i en alder av 98 år. Han er en ukrainsk helt, en kanadisk helt," sier parlamentets speaker Anthony Rota.

President Zelenskyy, statsminister Justin Trudeau og resten av rommet reiste seg og applauderte og heiet på veteranen, som bukket og takket for de gode ordene.

Jubelen bleknet imidlertid raskt da det kort tid etter kom frem at ukrainskfødte Jaroslav Hunka kjempet på nazistenes side under krigen mot den sovjetiske røde armé.

Artikkelen fortsetter under.

Et svart kapittel

Ifølge danske TV 2s korrespondent i Ukraina, Claus Borg Reinholdt, åpner episoden et gammelt sår som har splittet den ukrainske befolkningen siden krigen.

– Det er et mørkt kapittel i Ukrainas historie, men mange ukrainere mener at det var et valg mellom to onder – Sovjetunionen eller nazistene. Derfor valgte noen ukrainske nasjonalistiske grupperinger å kjempe på tyskernes side mot Den røde armé, sier han.

Men dette endrer ikke det faktum at ukrainske nasjonalister deltok i etnisk rensing og massedrap på jøder, forklarer Claus Reinholdt.

– Derfor er det en stor tabbe å hylle en mann som Jaroslav Hunka når Zelenskyy kommer på besøk. Dette er virkelig noe russerne kan bruke i sitt narrativ om at Ukraina er et land fullt av nazister, sier Claus Borg Reinholdt.

Jaroslav Hunka tjenestegjorde under andre verdenskrig i 14. infanteridivisjon. Waffen-SS, også kjent som Galicia-divisjonen – en frivillig enhet som hovedsakelig består av etniske ukrainere under nazistenes kommando.

Presidenten går av

Jaroslav Hunka, som flyktet til Canada etter krigen, ble invitert av parlamentets taler, Anthony Rota.

Han har siden beklaget hendelsen og forklart at han ikke kjente Hunkas tilknytning til nazistene.

Det skriver BBC.

I en tale mandag beklaget presidenten direkte til parlamentet og understreket at han tar fullt ansvar for invitasjonen av den 98 år gamle krigsveteranen.

Unnskyldningen dempet imidlertid ikke opposisjonens sinne, som krevde Rotas avgang.

Presset tirsdag kveld førte til at presidenten måtte gå av.

– Det er med tungt hjerte jeg må informere dere om min beslutning om å trekke meg som speaker i Underhuset, sa Rota.

Allerede før Rota kunngjorde sin avgang, kalte Canadas statsminister Justin Trudeau hendelsen «ekstremt urovekkende».

Presidenten har erkjent sin feil og har beklaget. Men dette er dypt pinlig for det kanadiske parlamentet og alle kanadiere, sier statsminister Trudeau.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.